Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Doneti zakoni o detektivima i privatnom obezbedjenju

Skupština Srbije je u utorak izglasala zakone o detektivskoj delatnosti i o privatnom obezbedjenju koji prvi put u Srbiji regulišu te oblasti.
Zakon treba da gradjanima i organizacijama omogući korišćenje detektivskih usluga na legalan način i u skladu s poštovanjem demokratskih principa.
Po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u firmama koje se bave privatnim obezbedjenjem u Srbiji radi oko 50.000 naoružanih ljudi, a promet privatnog obezbedjenja je 150 miliona evra.
Utvrdjeno je da detektiv može da prikuplja i obradjuje podatke samo od onih koji na to dobrovoljno pristanu, a da je dužan da osobama od kojih prikuplja podatke, na njihov zahtev pokaže detektivsku legitimaciju i ovlašćenje koje ima za obavljanje tog posla.
Zakonima o privatnom obezbedjenju i o detektivskoj delatnosti utvrdjeno je da oni koji žele da se bave tim poslovima moraju dobiti licencu, a uvodi se i stroža kontrola njihovog rada.
Za sve koji bi da se bave tim poslovima biće sprovedena bezbednosna provera, a detektivi i oni koji se bave privatnim obezbedjenjem neće moći da koriste operativno-tehnička sredstava i metode koji su isključivo u nadležnosti državnih organa.
Svi u tim sektorima moraće da odlaze na redovne godišnje lekarske preglede. Ministar zdravlja je dužan da donese akt kojim se utvrdjuje lista referentnih zdravstvenih ustanova koje će izdavati ta uverenja.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου