Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Dolazak Rusa na velika srpska vrata: Beograd je pristao na sve ruske uslove

marko-lopusina






Marko Lopušina - Dolazak Rusa na velika srpska vrata: Beograd je pristao na sve ruske uslove


SRBIJA RUSKA GUBERNIJA?
Otvaranjem gasovoda Južni tok zvanični Beograd je pristao na sve ruske uslove i otvorio vrata za veće prisustvo Moskve u političkom životu Srbije.

Još je neizvesno da li će Vladimir Putin, prvi čovek Rusije da u nedelju 24. novembra da dođe u malo selo Šajkaš kod Novog Sada da zvanično otvori gasovod Južni tok.
Putinova prethodnica je stigla, i preduzeće Gasprom, ali i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, jedan od petoro najbližih saradnika velikog Vladimira.
Tomislav Nikolić, predsednik Srbije je izaslaniku predsednika Rusije uručio orden, a srpski ministar odbrane Nebojša Rodić je potpisao sa njim sporazum o srpsko-ruskoj vojnoj saradnji.
Ministarstva odbrane Srbije i Rusije, kako je rečeno, treba da unaprede saradnju u oblasti vojnih industrija, obuke i specijalizacije kadrova i modernizaciji opreme. Dogovoreno je da dve zemlje sledeće godine zajednički obeleže 70 godina oslobođenja Beograda.
Posebno je naglašena potreba poboljšanja ekonomske saradnje i očekivanja od učešća ruskog kapitala u privatizaciji srpskih preduzeća, kao i investicije u razvoj privrede u Srbiji. Time su rusko-srpski odnosi, do skora u najlošiejm izdanju, kako je rekao Šojbu, uzdignuti na visok nivo.
Kako je Sergej Šojgu došao u Vladu Srbije u dugoj koloni u kojoj su bili i džipovi sa telohraniteljima, a obezbeđivali su je pripadnici vojne policije i MUP-a Srbije, to se pretpostavlja da je kao poverljivi Putinov izaslanik došao da ugovori posetu predsednika Rusije.
Da utvrdi maršrutu kojom će Vladimir Putin da se kreće kroz Beograd i Srbiju do sela Šajkaš. Istovremeno će u drugom selu, Lepenac kod Brusa na Kopaoniku, srpski gastarbajteri iz Rusije da otvore svoju fabriku peleta za izvoz u Nemačku. Na ovom otvaranju bi trebalo da bude predsednik Toma Nikolić.
Sve su to manifestacije sve bolje srpsko-ruske saradnje.
Ako Vladimir Putin dođe u Srbiju da lično otvori radove na gasovodu Južni tok, biće to još jedan dokaz zapadnjacima, da Rusija ima snažan uticak na Srbiju.
Godinama se bila bitka da Južni tok ne stigne do Beograda, Amerika je čak nameravala da gradi turski gasovod za Balkan, ali je zvanična Ankara učinila ustupak Moskvi i odustala od svog američkog gasovoda.
Dolazak Rusa na velika srpska vrata je, međutim, po mišljenju nekih političara i brzih analitičara, iznuđen potez, jer se Srbija ogrešila o Moskvu i bila primorana da se izvinjava zbog svojih grešaka.
Naime, od kako su naprednjaci na vlasti njihov ministar energetike neprestano kritikuje kompaniju Srbijagas i njenog direktora, koji je član socijalista, da loše vodi preduzeće i da je potpisao štetan ugovor sa Rusima oko gasovoda.
Ona je i jedna srpska, ali strana televizija napravila emisiju o gasovodu kao kriminalnom delu. Bio je to pritisak ne samo na direktora Srbijagasa, već i na Ruse, jer je on za njih čovek od velikog poverenja

Zbog toga napada, a i zbog sporog otkupa seljačkih imanja za prolaz gasovoda, Rusi su stekli utisak da zvanični Beograd odugovlači sa projektom Južni tok. Možda da ga čak i bojkotuju.
To je Moskva i rekla Beogradu, kada su se sreli nedavno Vladimir Putin i Tomislav Nikolić.
Političku packu koju je Beograd dobio u Moskvi, rukovodstvo nije moglo da sakrije, a ni da sa njom ulazi u proces zvanične promocije gasovoda u Srbiji.
Zato je Srbija pokazala spremnost da odmah uradi sve što Rusija kaže i stavi na sto za potpisivanje. Tako je i bilo. Sada se samo očekuje da Vladimir Putin, veliki ruski predsednik, dođe u malu Srbiju i učini je strateški važnom.
Naime, gasovod Južni tok nije samo ruski, i nije samo srpski posao, kako su poručili Moskovljani, to je svetski projekat od strateškog interesa za EU i ceo Balkan, izuzev Hrvatske.
Beogradski analitičari, barem neki, smatraju da je do srpskog napada na gasovod i srpsko krilo projekta došlo jer prvi potpredsednik Aleksandar Vučić namerava da raspiše izbore i pobedi SPS, pa je zato napadom na direktor Srbijagasa vršena kritika socijalista.
A napadom na biračka mesta na severu Kosova i Metohije, opet, tvrde analitičari, SNS je hteo da opet oslabi uticaj SPS-a tj. premijera Ivice Dačića u Srbiji.
Rusi su sve to presekli rečima da veruju Srbijagasu. I da spremaju veliku svečanost početka radova na Južnom toku u selu Šajkaš. Seljani su već spremili rakiju dudaru da sačekaju i počaste sa njom dvojicu lidera Rusa i Srba.
A ako Putin i Nikolić ne dođu u ovo selo, seljaci će sami da popiju rakiju od duda, a posle će da troše novce zarađene od prodaje svojih njiva za trasu gasovoda.
Otvaranjem gasovoda Južni tok zvanični Beograd je pristao na sve ruske uslove i otvorio vrata za veće prisustvo Moskve u političkom životu Srbije.
Amerikanci zbog toga već godinama kritikuju Srbiju, koju žele da uvuku u EU i u NATO.
Upravo ovih dana izaslaniku Vladimira Putina je u Beogradu rečeno da Srbija neće u NATO. I da će i dalje da se naoružava ruskim avionima, tenkovima i transporterima.
I dok se Srbija nenadano, posle bliskih susreta sa Nemcima, Amerikancima i članicama EU, okrenula Rusima, pa je zbog toga nazivaju novom moskovskom gubernijom na Balkanu, sami Moskovljani ne znaju mnogo o Srbima i Srbiji.
Ruski diplomatski analitičari otkrivaju da Rusija nema planove da gospodari Srbijom, već da samo na tom prostoru isteruje minimum svojih strateških interesa.
Prvi je da provede gasovod do Italije i potisne Ukrajinu u evropskim poslovima sa energentima. A drugi je da bude politiki prisutna na Balkanu, da ne bi potpuno pao pod američki uticaj.
Rusija ne želi u Srbiji da ovde bude alternativa Evropskoj uniji. Najveći politički prioritet Rusije danas je kreiranje ruske unije.
U toj priči Balkan nije strateška zona za Rusiju kao što je to postsovjetski prostor, i to se odlično vidi kad se uporedi odnos Rusije prema izborima u Srbiji. U Moskvi je samo kurtoazno rečeno da Rusija podržava sve što Srbija čini na i za Kosovo i Metohiju.
(Vestinet.rs)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου