Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Nalazište "Grčko groblje" kod Prijepolja na listi svetske baštine

Projektom koji sprovodi Republički zavod za zaštitu spomenika obuhvaćeno je očuvanje izuzetno vrednih i jedinstvenih lokaliteta na području zapadnog Balkana.

U okviru ovog projekta predstavljen je najznačajniji posao - Plan upravljanja arheološkim nalazištem "Grčko groblje" i selu Hrta kod Prijepolja, koje je nominovano za UNESKO-vu listu svetske kulturne baštine, a koji je predstavljen u prijepoljskom Muzeju.


Predstavljeni plan je ujedno i prvi dokument u Srbiji o upravljanju kulturnim dobrom.





- Posle četiri godine ovaj projekat se realizuje i finalizuje, pa ćemo u januaru naredne godine predati nominacioni dosije u ime četiri države, Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore - rekla je arheolog Maja Đorđević na prezentaciji Plana upravljanja arheološkim nalazištem "Grčko groblje".


- Svaka od ovih država bila je u obavezi da izradi plan upravljanja i taj posao su i uradile. Opštine Prijepolje i Bajina Bašta, Srbijašume, turističke organizacije i Muzej u Prijepolju sačinili su dokument koji smo prezentovali i koji će zvanično ovih dana usvojiti i opština Prijepolje - kazala je ona.


Pored izuzetne istorijske važnosti, ovo veoma retko srednjovekovno nalazište imaće i veliki turistički značaj za opštinu Prijepolje

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου