Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Uzgajanje lekovitog i začinskog bilja: Mnogo posla, ali se isplati

NEGOTIN - Lekovito i začinsko bilje u većem delu Srbije uspeva kao samoraslo, ali se povećavaju i površine na kojima se plantažno gaji.
lekovito-bilje-b
"Gajimo lekovito bilje oko četiri godine, to je porodični posao. Može od gajenja da se izdržava porodica, ali ima dosta posla. Prvo u proleće se sakuplja suvo bilje, onda se kopa, ne sme da bude korova, sušimo i imamo ugovor sa Institutom za lekovito bilje da oni otkupljuju", kaže za RTS Draginja Ranković, proizvođač lekovitog bilja iz Negotina.
Za samo nekoliko godina površine na kojima se lekovito bilje gaji u Negotinu su povećane sa desetak ari na 10 hektara.
"Proizvođači iz udruženja javili su nam se 2010. godine s molbom da ako možemo da im pomognemo pri nabavci opreme. Mi smo insistrirali da je edukacija najvažnija, jer sama oprema ne može da pomogne u procesu proizvodnje, ako nemate sirovinu s kojom ćete je napuniti," kaže Nikica Marinković iz nemačke organizacija "GIZ".
Kako je rekla, krenuli su sa edukacijom u zimu 2010. i tri godine kasnije udruženje broji više od 40 članova širom Srbije.
Sušeno lekovito bilje može da donese pristojnu zaradu. Zavisno od vrste biljke ona može da bude i do hiljadu evra sa 10 ari. Međutim, ukoliko se od tog bilja pravi eterično ulje, za šta je potreban destilator, zarada može da bude i do 2,5 puta veća.
Destilator košta više od 20 hiljada evra, pa se ne može očekivati da ga svaki proizvođač priušti. Zbog toga su u negotinskom udruženju, koje je opremu nabavilo iz sredstava Evropske unije, rešeni da svima koji su zainteresovani da prave etirična ulja - to omoguće.
"Njegovo je samo gorivo koje se troši da plati i ništa apsolutno drugo. Mi smo udruženje građana, nismo zadruga moći će ko god bude hteo to da koristi ne bi li se proširilo na dalje, a to je moja jedina zamisao od početka, od kada sam prvu biljku posejao", kaže Saša Ranković, predsednik Udruženja "Timijan plus" iz Negotina.
U Poljoprivrednoj školi u Negotinu gajenje lekovitog bilja uvedeno je kao obavezan predmet. Interesovanje đaka je veliko.
"Spremam jednu bašticu kod kuće, da se potrudim kao početnik, amater u tome da vidim kako ću da prođem. Ako mi budu krenulo od ruke mogao bih nešto više od toga da napravim", kaže Boris Vrzanović, učenik Poljoprivredne škole u Negotinu.
U školi veruju da će korišćenjem ovog potencijala doći do novca za unapređenje nastave.
"Planiramo da se škola uključi maksimalno u rad sa lekovitim biljem jer smatramo da bi deo budžeta mogli da obezbedimo i iz proizvodnje eteričnih ulja. Time bi naša deca bila što stručnija i što više obučena i spremnija za rad u oblasti koja je za nas nova na ovom području", kaže Radomir Zlatanović, direktor Poljoprivredne škole u Negotinu.
Cilj Udruženja u Negotinu je da u narednom periodu pribave i neophodne sertifikate kako bi suvo bilje i eterična ulja mogli da izvoze, što će im omogućiti i veću zaradu, jer se ovi proizvodi u inostranstvu mnogo bolje plaćaju nego u Srbiji

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου