Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Σερβική παράδοση - μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς

Uto, 12/17/2013 - 19:26 -- MRS
e
Σερβική οργάνωση Εθνο- Δίκτυο έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για την παραδοσιακή κληρονομιά, που συγκεντρώνει τέτοιου είδους οργανώσεις από εννέα κράτη μέλη της ΕΕ και τη Νορβηγία. Με την έκθεση «Παραδοσιακά χειροτεχνήματα ως ένα στοιχείο πρωτοκόλλου του κράτους» στο σερβικό Κοινοβούλιο προωθήθηκαν παραδοσιακές τέχνες ως ένας τρόπος παρουσίασης στον κόσμο. Γράφει η δημοσιογράφος Μίργιανα Νίκολιτς.
Εθνο Δίκτυο τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάζεται με τις κρατικές αρχές, και έτσι στο πρωτόκολλο του Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης τα προϊόντα που παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο συχνά δίνουν σαν δλωρα σε επισκέπτες από το εξωτερικό. Με την ένταξη στο Σύνδεσμο, το Εθνο Δίκτυο έχει γίνει μέρος της οικογένειας των ευρωπαϊκών ενώσεων που εδώ και ένα αιώνα φροντίζουν συνεχώς την παράδοση τους. Όπως εξήγησε η Σοφία Άρσιτς από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνο Δικτύου, τώρα χρειάζονται υποστήριξη για να αναβιώσουν τις παλιές τέχνες σε όλη τη Σερβία. Η ίδια εξήγησε ότι τα έργα που εκτίθενται στο λόμπι της Συνέλευσης δεν είναι ερασιτεχνικά, επειδή η προτεραιότητα του Εθνο Δικτύου είναι διατήρηση της αυθεντικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Επιμένουμε στην παραγωγή χειροτεχνημάτων με παλιές, παραδοσιακές τεχνικές, όπως το έκαναν κάποτε, ώστε να είμαστε σε θέση να κάνουμε αντίγραφα των πρωτοτύπων προϊόντων που υπάρχουν στα μουσεία», λέει η Άρσιτς.
Ο πρέσβης της Φινλανδίας στην Σερβία Peka Orpana μίλησε για την παράδοση της διατήρησης των παραδοσιακών τεχνών στη χώρα προέλευσης. Στη Φινλανδία, βιοτεχνία προωθείται ως μέρος του πολιτισμού, και με τη βοήθεια της Κυβέρνησης, στα σουηδικά σχολεία διδάσκουν παραδοσιακές τέχνες, ως μέρος της βασικής εκπαίδευσης. Ο πρέσβης πρόσθεσε ότι τα αντικείμενα δεν είναι μόνο ένα μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και έχουν τη δύναμη να ξεκινήσουν μια καλύτερη ανάπτυξη του τουρισμού και της εικόνας της χώρας στον κόσμο.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων και Ισότητας των Φύλων, Μέχο Ομέροβιτς δήλωσε ότι το Εθνο Δίκτυο σημείωσε τα αποτελέσματα στην οικονομική χειραφέτηση των γυναικών ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία μας.
«Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες σήμερα στη Σερβία ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε όλες τις σφαίρες της δημόσιας ζωής, ιδιαίτερα στα οικονομικά και τις επιχειρήσεις», λέει ο Ομέροβιτς.
Ως εκ τούτου, η κοινοβουλευτική επιτροπή υποστήριξε το έθνο δίκτυο, και στο λόμπι μπορεί κανείς να δει τα πρωτότυπα σχέδια για καπέλα και γάντια, παραδοσιακά κεντημένες σερβικές πετσέτες που τις έκαναν δώρο σε γάμους και βαπτίσεις, καθώς και παραδοσιακά μοτίβα σε μοντέρνα κασκόλ. «Χωρίς αναγνωρίσιμα μοτίβα, δεν υπάρχει καλό μάρκετινγκ κάποιου κράτους», κατέληξαν στο συμπέρασμα στη συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου