Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Od 1. januara u Srbiji na snazi nove odredbe za penzionisanje

BEOGRAD - Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) podsetio je danas da od 1. januara 2014. godine stupaju na snagu nove odredbe za penzionisanje.
pio
Starosna granica za odlazak u penziju se pomera za četiri meseca - kod žena na 35 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 53 godine i osam meseci života, dok kod muškaraca i dalje važe 40 godina staža osiguranja i najmanje 54 godine i četri meseca života, navedeno je u saopštenju.
PIO fond podsetio je da će se do 2023. godine postepeno pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života i godina staža, kao i da način obračuna iznosa penzije neće biti promenjen.
Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 30. decembra. Zahtev za penziju se podnosi najkasnije do 31. decembra, što može da se učini i poštom, kao preporučena pošiljka.
Sve filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radiće puno radno vreme 31. decembra, kako bi se omogućilo osiguranicima koji ispunjavaju uslov za penziju po važećem zakonu za ovu godinu, da blagovremeno podnesu zahtev

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου