Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΓΙΑΡΙΝΕ Εκτύπωση
27.07.2011.
 Απόψε κατά τις 19 η ώρα στη συνοριακή διάβαση Jarinje, στα βόρεια διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου, δηλαδή στη διοικητική γραμμή διαχωρισμού ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και την Κεντρική Σερβία, πυρπολήθηκε το σημείο ελέγχου των επιβατών και το περίπτερο του τελωνείου, ενώ στόχο επίθεσης αποτέλεσε και η παραπλήσια βάση των δυνάμεων KFOR,- μετέδωσαν τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου. Όπως αναφέρεται, ομάδα 50 μασκοφόρων και κουκουλοφόρων νεαρών έκανε επίθεση σ’αυτήν τη συνοριακή διάβαση και έριξαν τα λεγόμενα ‘μολοτόφ’ σε βάρος μερικών σπιτιών στη διάβαση Jarinje και, επίσης, σε βάρος της βάσης των δυνάμεων KFOR, έπειτα από το οποίο ακούστηκαν και πυροβολισμοί από μυδραλιοβόλα όπλα, και, επίσης, και μερικές εκρήξεις. Επίσης, η Ραδιοφωνία – Τηλεόραση Σερβίας μετέδωσε ότι μετά την επίθεση στον ίδιο τόπο εμφανίστηκε ένας μεγάλος εκσκαφέας, ο οποίος ισοπέδωσε το χώμα και όλα τα πυρπολημένα σπίτια και περίπτερα ελέγχου. Τα σερβικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι την ευρύτερη περιοχή υπερίπτανται ελικόπτερα των διεθνών δυνάμεων και της αποστολής Euleks. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για κάποια τυχόν θύματα αυτής της επίθεσης. Προς το παρόν, η κατάσταση στη συοριακή διάβαση Brnjak παραμένει ήρεμη.
 
ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Εκτύπωση
27.07.2011.
 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να διεξάγει, αύριο, Πέμπτη, έπειτα από αίτημα της Σερβίας, διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, αφιερωμένες στην κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο,- μετέδωσε το πρακτορείο Rojters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
 
ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Εκτύπωση
27.07.2011.
 Οι Σέρβοι από την κωμόπολη Zubin Potok, στα βόρεια διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου, έκαναν και σήμερα, σε μερικά σημεία, τα μπλόκα στην Εθνική Οδό Kosovska Mitrovica – Ribariće, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εξαιτίας της συμπεριφοράς των δυνάμεων KFOR, οι οποίες παραβίασαν τη χτεσινή συμφωνία και επέτρεψαν στους άνδρες των ειδικών μονάδων της αστυνομίας του Κοσόβου και στους τελώνες από την Πρίστινα να γυρίσουν και πάλι στη συνοριακή διάβαση Brnjak,- μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. Οι αγανακτισμένοι Σέρβοι δεν επιτρέπουν στους άνδρες των δυνάμεων KFOR να περάσουν τα οδοφράγματα, και οι συγκοινωνίες από την Πρίστινα και το νότιο μέρος της πόλης Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα προς τα βόρεια διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου έχουν διακοπεί εντελώς. Ο δήμαρχος του Zubin Potok, κ. Slaviša Ristić, δήλωσε πως οι εκεί Σέρβοι είναι αγανακτισμένοι και απαγοητευμένοι από τη συμπεριφορά των δυνάμεων KFOR, οι οποίες δε σεβάστηκαν τη χτεσινή συμφωνία και οι οποίες μετέφεραν με δικά τους οχήματα τους Αλβανούς τελώνες, αντί να κρατάνε τη στάση ουδετερότητας. Τέλος, ο κ. Ρίστιτς τόνισε πως ο σερβικός λαός που ζει στα βόρεια διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου είναι αποφασισμένος να αντισταθεί σε κάθε απόπειρα των Αλβανών από την Πρίστινα να θέσουν υπό έλεγχό τους τις συοριακές διαβάσεις που οδηγούν προς την Κεντρική Σερβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου