Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Problem Beograda - 15.000 napuštenih pasa

BEOGRAD - U Beogradu ima oko 15.000 napuštenih pasa, a od septembra se planira da neodgovorni vlasnici pasa plaćaju kaznu od 5.000 do 25.000 dinara, izjavio je gradski sekretar za komunalne poslove Predrag Petrović.
Grad je, kako je na konferenciji za novinare rekao Petrović, u prvoj polovini 2011. godine povećao kapacitete prihvatilišta za zbrinjavanje pasa lutalica.
"Izgrađen je azil u Rakovici koji može da udomi oko 1.000 pasa, i u Kovilovu sa smeštajem za oko 250 pasa", naveo je Petrović i dodao da se do kraja godine planira izgradnja azila u opštini Palilula i Zemun za smeštaj 3.000 pasa.
Prema njegovim rečima, smeštanje pasa u azile nije dovoljno za rešavanje problema uklanjanja pasa sa ulica glavnog grada ako se u akciju ne uključe svi građani, "bez obzira da li su vlasnici pasa ili ne".
"U okviru Strategije za rešavanje problema nevlasničkih pasa i kampanje 'Najbolji prijatelj' predviđeno je da Grad finansira 10.000 vakcina i 2.000 sterilizacija vlasničkih pasa, a Uprava za veterinu Srbije će donirati 18.000 čipova u vrednosti od šest miliona dinara", kazao je Petrović.
On je istakao da će inspekcije upozoravati vlasnike pasa na odgovornije ponašanje, a od septembra se početi da ih novčano kažnjavaju.
"Problem je što na ulicama Beograda ima dosta pasa lutalica, ali i kada bismo ih sve zbrinuliu u azilima pojavili bi se novi i to sve zahvaljujući neodgovornosti vlasnika pasa koji ostavljaju štence na ulicama", pojasnio je Petrović.
Kako je naveo, psi lutalice nisu problem ako nisu agresivni.
"Svaka životinja postaje agresivna ako se tako odnosimo prema njoj", rekao je Petrović i dodao da je u Srbiji potrebno raditi na širenju svesti o pravilnom odnošenju prema životinjama.
Načelnik odeljenja za zdravstvenu zaštitu životinja Uprave za veterinu Budimir Plavšić kazao je da je u Srbiji registrovano oko 800.000 kućnih ljubimaca, od kojih je oko 110.000 u Beogradu.
"Akcija čipovanja će početi kada 79 ambulanti u Beogradu potpiše ugovor, a vakcinacija i čipovanje će biti besplatni", istakao je on.
Plavšić je kazao da će Beograd svaku sterilizaciju, koja u proseku vredi oko 8.000 dinara, pomoći sa 5.000 dinara, pa će vlasnike kucnih ljubimaca sterilizacija ženki koštati oko 3.000 dinara.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου