Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Београд

Београд на 38 степени, грађани се навикавају

Спас од жеге многи су нашли у градским фонтанама Фото Р. Крстинић
У Београду је у 16.00 часова измерена највиша температура у европским градовима - 38 степени.
Како је речено агенцији Бета у Републичком Хидрометоеролошком заводу, сутрашња максимална температура биће за степен мања, док ће се у уторак жива термометра зауставити на 32. подеоку.
Хитна помоћ данас није имала велики број интервенција, а Београђани врућину лакше подносе него јуче зато што се организми постепено навикавају на високу спољну температуру, рекао је данас начелник Хитне помоћи Жељко Бачевић.
„Од јутрос смо интервенисали 105 пута, од тога је 26 било на јавном месту. Тај број није посебно велики нити неочекиван с обзиром на високу температуру”, рекао је агенцији Бета Бачевић.
Према његовим речима, тропске температуре захтевају прилагођавање организма и то је процес који траје неколико дана. Како је рекао, грађанима је данас лакше на високој температури него јуче.
„Организму треба неколико дана да се прилагоди. Данас је лакше него јуче јер се организми навикавају. Ипак, потребно је избегавати напоре било које врсте, као и било какво физичко напрезање”, рекао је Бачевић.
Он је препоручио грађанима да током „најжешће” врућине не излазе из станова, да то поготово не чине болесници и старије особе, а саветовао је и да се води рачуна о расхлађивању просторија и конзумирању воде.
„Неопходно је да се стамбени простори расхлађују умерено, да се клима-уређаји користе правилно. Такође је важно и туширање и редовно узимање воде, али не претерано јер и то изазива знојење”, рекао је Бачевић.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου