Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Zašto se ljubimo tri puta17. jul 2011. 11:51 > 12:10

Tri poljupca u obraz prilikom susreta, uprkos rasprostranjenom uverenju, nisu duga tradicija u Srbiji. Ovaj običaj zaživeo je kod nas tek krajem prošlog veka.
Guliver/Getty Images
Nema tog mangupa koji neće iskoristiti priliku da zgodnu strankinju koju je tek upoznao srdačno zagrli i poljubi tri puta u obraz uz obavezno objašnjenje - tako se Srbi pozdravljaju. Ipak, iako zgodan izgovor da se iskamči koji poljubac više, običaj ljubljenja tri puta, prema tvrdnjama etnologa, a nasuprot raširenom verovanju, nije tradicionalan srpski pozdrav.

Etnolog Dragomir Antonić objašnjava da je ovaj običaj u Srbiji zaživeo tek tokom poslednjih decenija dvadesetog veka. Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dvaput kao i većina drugih naroda.

"Tri poljupca kao pozdrav karakteristična su za Crnu Goru, pre svega za Vasojeviće. Reč je o pravoslavnom pozdavu koji simboliše Sveto trojstvo - Oca, Sina i Svetog duha. Vekovima je to bio način da se iskaže pripadnost pravoslavnoj veri", kaže Antonić za "Novosti".

U Srbiji, objašnjava on, ovaj običaj je prihvaćen pre svega zahvaljujući medijima. Na talasu povratka religiji i pravoslavlju Srbi su veoma brzo prihvatili tri poljupca kao tradicionalan način pozdravljanja i deo svog identiteta. U toj meri da i prilikom dolaska stranih političara, glumaca ili pevača mediji pomno prate koliko se puta gost poljubio sa domaćinima i šta je na taj način želeo da poruči.

Tako su tri poljupca hrvatske pevačice Tereze Kesovije sa voditeljem Ognjenom Amidžićem protumačena kao izraz poštovanja i pomirenja sa Srbijom. Kada se Džoni Dep u Drvengradu tri puta srdačno celivao sa Emirom Kusturicom bila je to samo još jedna potvrda njegove ljubavi prema našoj zemlji.

Srbi i Crnogorci nisu, međutim, jedini koji su celivaju tri puta. Često uz čvrst zagrljaj to čine i Rusi, ali i Egipćani, Švajcarci, Belgijanci i, u nekim delovima zemlje, Francuzi. U Italiji uobičajena su dva poljupca, ali se mladi sve češće prilikom pozdrava ljube tri puta. Hrvati i Bošnjaci ljube se dvaput, po jednom u oba obraza, kao i Grci. U Valoniji, francuskom delu Belgije, poznanici se ljube jednom.

Svinjski grip zamalo nije proterao celivanje u obraz iz Francuske. Ipak, narod po kojem je jedna vrsta poljupca dobila ime nije se dao. Broj poljubaca se razlikuje od regiona do regiona, a postoji i šala koja kaže da možete znati u kojem francuskom gradu se nalazite na osnovu toga koliko puta se tamo ljube.

Slično srpskim mangupima, i Francuzi imaju običaj da posle dva poljupca sa devojkom kažu: "U mom kraju ljubimo se četiri puta". Ako se curi svidi nasrtljivac, ona uz osmeh odgovori: "Kod nas je običaj osam puta".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου