Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Εκτύπωση
25/07/2011
 Οι κορυφαίοι παράγοντες του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σερβία απηύθυναν επιστολή προς τον Ευρωπαίο επίτροπο υπεύθυνο για θέματα παραπέρα διεύρυνσης της Ευρωπαίκής Ένωσης, κύριο Štefan File, στην οποία ζήτησαν να ενταχθεί η Ευρωπαίκή Ένωση στην επίλυση του προβλήματος του εμπάργκο στις εισαγωγές εμπορευμάτων από την κεντρική Σερβία στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου. «Απευθυνόμαστε και προς τους εκπροσώπους των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών με πρωτοβουλία να δραστηριοποιηθούν επειγόντως όλοι οι διαθέσιμοι μηχανισμοί, με σκοπό να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση της Πρίστινας, και να αποτραπεί η παραπέρα παραβίαση των υφστάμενων συμφωνιών και των αρχών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ελεύθερη ροή εμπορευμάτων»,- αναφέρεται στην ίδια επιστολή, ένα αντίτυπο της οποίας είχαν στη διάθεσή τους οι δημοσιογράφοι του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Tanjug. Στην ίδια επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σερβίας γίνειται η προειδοποίηση ότι ορισμένοι ντόπιοι και ξένοι επενδυτές ήδη αντιμετωπίζουν ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις του εμπάργκο που επέβαλε η Πρίστινα, εξαιτίας του οποίου στα διοικητικά σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και κεντρικής Σερβίας, στον τόπο Μερντάρε περιμένουν στην ουρά, ήδη για 6η κατά σειρά μέρα, δεκάδες σερβικά φορτηγά, που δεν μπορούν να περάσουν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.
 
Η ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ Εκτύπωση
25/07/2011
 «Η Σλοβακία πρόκειται να παραμείνει στη θέση της να μην αναγνωρίσει τη μονόπλευρη απόσχιση του Κοσόβου, και η ίδια θα δεχτεί μόνο εκείνη τη λύση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, με την οποία θα συμφωνήσει η Σερβία»,- δήλωσε σήμερα στο Βελιγράδι ο πρέσβης της Σλοβακίας στο Βελιγράδι, κ. Jan Varšo, στις συνομιλίες που είχε με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Σερβίας, κύριο Jovan Krkobabić. «Για τη Σλοβακία εδώ πρόκειται για στάση αρχών και η ίδια θα παραμείνει στη θέση της αυτή»,- είπε ο κ. Varšo. Ο κ. Krkobabić ευχαρίστησε στον Σλοβάκο πρέσβη για τη στάση αρχών που τηρεί η χώρα του απέναντι στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, και επίσης, για την υποστήριξή της προς τη Σερβία, και εκτίμησε ότι οι πολιτικές σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες είναι αγαθές και δε φορτίζονται από κανένα ‘ανοιχτό’ ζήτημα. Επιπλέον, ο κ. Krkobabić τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί και δεν πρόκειται να γίνει πλήρης χωρίς τη Σερβία στους κόλπους της. «Είναι αδικαιολόγητη κάθε παραπέρα καθυστέρηση, και, επίσης, είναι απαράδεκτο να τίθενται όλο και νέοι όροι ενώπιον της Σερβίας, επειδή η Σερβία έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής όλους τους όρους, ανεπιφύλακτα και πρόθυμα, και τώρα είναι η σειρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείξει πως η ίδια είναι φερέγγυος εταίρος»,- υποστηρίζει ο κ. Krkobabić.
 
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ CEFTA Εκτύπωση
25/07/2011
 «Η Κυβέρνηση της Σερβίας πρόκειται να ζητήσει βοήθεια, στο πλαίσιο της υφιστάμενης περιφερειακής συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου CEFTA, εξαιτίας της απόφασης της Κυβέρνησης του Κοσόβου να επιβάλει το εμπάργκο στις εισαγωγές εμπορευμάτων από την κεντρική Σερβία»,- πληροφορήθηκε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Beta από πηγές του Υπουργείου Οικονομίας και περιφερειακής ανάπτυξης Σερβίας. «Στείλαμε στην Κυβέρνηση το κείμενο, το οποία η ίδια θα έπρεπε να εξετάσει και, τυχόν, να το υιοθετήσει, νε το οποίο τίθεται σε ισχύ, και στο πλαίσιο της συμφωνίας CEFTA η διαδικασία σε βάρος των Αρχών του Κοσόβου, που παραβιάζουν τις διατάξεις αυτής της Συμφωνίας»,- δήλωσαν παράγοντες του ίδιου σερβικού Υπουργείου, με την παρατήρηση ότι το ίδιο κείμενο, αν μάλιστα ψηφιστεί στην Κυβέρνηση, θα σταλεί και στους εκπροσώπους της αποστολής Unmik, και επίσης και στον προεδρεύοντα της Συμφωνίας CEFTA για το τρέχον έτος του 2011, επειδή η ίδια Συμφωνία προβλέπει ότι το Κόσοβο αντιπροσωπεύουν εκπρόσωποι της αποστολής Unmik, πράγμα λόγω του οποίου η Σερβία δεν αναγνωρίζει τις σφραγίδες του τελωνείου του Κοσόβου. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Κοσόβου είχε λάβει, στις 20 Ιουλίου, απόφαση να επιβάλει το εμπάργκο στις εισαγωγές εμπορευμάτων από την κεντρική Σερβία, κι έτσι στα διοικητικά σύνορα προς το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται μεγάλη ουρά σερβικών φορτηγών οχημάτων, που περιμένουν να λάβουν άδεια να περάσουν στο έδαφος αυτής της νότιας σερβικής επαρχίας.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΑΤΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Εκτύπωση
25/07/2011
 Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić, δήλωσε ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος από κάποια τυχόν τρομοκρατική επίθεση στη Σερβία, όπως εκείνη που συνέβη πρόσφατα στη Νορβηγία. «Προηγούμενα είχαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με Αλβανούς – οπαδούς του χωριστικού κινήματος και τρομοκράτες στο Κοσσυφοπέδιο, και πριν από μερικά χρόνια οι ίδιοι δρούσαν και στα νότια διαμερίσματα τη κεντρικής Σερβίας»,- δήλωσε ο κ. Dačić μετά την κήρυξη του τέλους της εκπαίδευσης της 5ης τάξης νέων Σέρβων αστυνομικών στην κωμόπολη Sremska Kamenica. O ίδιος τόνισε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιδράσει το σύστημα ασφάλειας σε περιπτώσεις επιθέσεων μεμονωμένων ατόμων, όπως συνέβη στη Νορβηγία. «Σε περίπτωση ύπαρξης ενός κυκλώματος τρομοκρατών, τότε υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες να αποκτήσει το σύστημα ασφαλείας τις απαραίτητες πληροφορίες»,- είπε ο κ. Dačić. Υποδεικνύοντας πως, δυστυχώς, στις χώρες της τριγύρω περιοχής υπάρχουν ορισμένα μεμονωμένα άτομα που εκπαιδεύονται για τρομοκρατικές επιθέσεις κάπου στο εξωτερικό, ο υπουργός Ντάτσιτς εξήγησε ότι εδώ εννοεί, κυρίως, τα ριζοσπαστικά ισλαμικά στοιχεία. «Στο πλαίσιο αυτό, η Σερβία έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τα ανάλογα πρακτορεία παντού στον κόσμο, και ελπίζω ότι παρόμοιες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πρόκειται να γίνουν στη χώρα μας»,- τόνισε ο κ. Dačić. Συγκεκριμένα, στην τρομοκρατική επίθεση του Νορβηγού Anders Behring Brejvik στο Οσλο και στο νησί Utoja τη ζωή τους έχασαν 93 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου