Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Штрајк таксиста у Атини, блокада аеродрома и пирејске луке

Атина Фото Ројтерс
АТИНА – У знак протеста против владиних реформи, у Атини је јутрос почео штрајк таксиста који су својим возилима блокирали прилазе аеродрому и главној луци.
Непосредан повод за 48-часовни штрајк била је одлука владе да либерализује пословање у овој области због чега ће таксисти добити већу конкуренцију и изгубити одређене привилегије.
Штрајк таксиста је изазвао поремећај у превозу до међународног аеродрома недалеко од Атине, па особље аеродрома саветује путницима, да уместо кола и аутобуса, користе локалне возове, јављају новинске агенције.
Поремећај саобраћаја је забележен и у пирејској лицу, пошто су таксисти својим возилима блокирали прилазе главним терминалима, што ће загорчати живот турстима који планирају да летују на грчким острвима.
Власници таксија чак прете да ће прогласити штрајк на неодређено време уколико влада не одустане од либерализације ове области, која им је досад гарантовала одређене привилегије.
Влада је раније предложила мере за либерализацију пословања и у другим областима (адвокатури, камионском и превозу цистернама , фармацеурском пословању) што је такође изазвало протесте запослених у тим областима.
Грчка мора, поред мера штедње, да изврши и одређене реформе, како би добила нове зајмове од ММФ и европских финанијских институција и избегла банкрот.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου