Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Грчка неће банкротирати

Од нашег дописника
Атина - Ново снижавање кредитног рејтинга Грчке примљено је у овдашњој јавности са забринутошћу, али је званично одмах саопштено да нема никакве опасности за штедне улоге грађана.
Агенција „Фич” је, наиме, кредитну способност земље срозала за три степена, са Б плус на ниво ЦЦЦ и, процењујући даљи могући развој ситуације, поручила инвеститорима да је мало вероватно да ће Грчка на време и у пуном износу платити своје обавезе.
Премијер Папандреу позива европске кредиторе да „решења доносе брзо и ефикасно јер свака неизвесност може да уплаши потенцијалне инвеститоре”. Папандреу подвлачи да Европа треба да донесе историјске одлуке, што пре одобри тзв. „пакет за спасавање” како сама реформа не би била доведена у питање. Атмосфера неизвесности, одуговлачења по мишљењу премијера не иде на руку Грчкој.
Рејтинг агенције, такође, указује на непостојање адекватног програма ЕУ и ММФ за спасавање Грчке док у исто време ММФ саопштава да је Грчкој, да би се извукла из кризе, свакако потребна додатна помоћ од 71 милијарде евра од ЕУ још 33 милијарде од приватних кредитора. ММФ намерава да настави да финансира Грчку иако предвиђа дубљу рецесију него што се претпостављало.
Међутим, Грчка неће банкротирати. Министар финансија Евангелос Венизелос јасно је ставио до знања да „нема говора о тзв. делимичном дифолту јер Грчка рачуна на финансијску помоћ у пуном обиму и намерава да подржава стабилност националног финансијског система који је део еврозоне. Средства су неопходна и нови програм помоћи мора бити готов до 15. септембра како би Грчка могла да исплати доспела дуговања”, поручио је Венизелос.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου