Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

U Vatikanu otvorena izložba "Srbija, zemlja fresaka"

VATIKAN - Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković otvorio je večeras izložbu "Srbija, zemlja fresaka" u Bazilici sv. Apostola u Vatikanu, na kojoj će posetioci imati priliku da vide 21 kopiju fresaka, brojne odlivke kamene plastike, kao i makete manastira Sopoćani i Mileševa.
Freska Sveti Đorđe iz manastira Dečani kod Peći na Kosovu i Metohiji
Neposredno pred otvaranje, Marković je u izjavi za „Blic” ukazao da freske spadaju među najznačajnija umetnička dela srednjovekovnog nasleđa.
 

"Mi predstavljamo Srbiju onim po čemu je ona nesporno jedan od baštinika najlepših primera evropske umetnosti, i to na freskama koje predstavljaju mešavinu iskustva istočnog i zapadnog uticaja. S druge strane, ukazujemo na to do koje mere svi zajedno moramo da radimo na očuvanju ovog nasleđa", rekao je Marković. 
Ministar Predrag Marković
On je ocenio da "fascinacija, broj posetilaca, javne reakcije u svim medijima povodom prethodnog predstavljanja ove izložbe u Firenci najbolje pokazuju koliko je italijanska javnost zainteresovana za naše freske".
 
"Posle jednomesečnog izlaganja u Vatikanu, gde očekujemo istu vrstu popularnosti i recepcije italijanskih medija i stručnjaka, mi ćemo izložbu preseliti najverovatnije u Trst ili Milano. A pre toga će biti prebačena u Viterbo, papsku rezidenciju. Jer objekti kao što je kompleks Vatikana ili papska rezidencija u Viterbou jesu oni kojima se golim okom vidi da moć jedne države i tradicije počiva na duhovnom, podjednako koliko na fizičkom i ekonomskom", rekao je Marković.
 
  • .
Marković je takođe rekao Tanjugu da je izložba "način na koji Srbija pokazuje svoje nasleđe, ali i kako čuva svoju i tuđu baštinu i smisao tog čuvanja".

On je naglasio da treba pokazati zašto je važno očuvati kulturno nasleđe staro nekoliko vekova, naročito ako se ima u vidu da je jedna od fresaka, čija je kopija izložena u Vatikanu, bila ugrožena ne u ratu, već 2004. godine tokom pogroma na Kosovu i Metohiji.
 
Marković je podsetio da je "putovanje" postavke "Srbija zemlja fresaka" počelo 2007. u Strazburu, a sledio je Klagenfurt, Ljubljana, Pariz, Brisel, a u Firenci je zbog velikog interesovanja izložba produžena.
 
"Važno nam je da srpske freske pokažemo u Italiji, zemlji koja nam mnogo pomaže i sa kojom smo otvorili Centralni institut za konzervaciju u Beogradu, gde se obučava na stotine stručnjaka u oblasti očuvanja nasledja iz celog regiona", rekao je Marković.

On je ocenio da je srednjovekovna umetnost, koju čuvaju srpski manastiri, zadivila ceo svet i da na specifičan način daje pečat srpskom tlu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου