Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

eki ministri evrozone po prvi put priznali da kriza nije samo grčki fenomen



Michael Roberts - 13.07.2011

Posljednji sastanak ministara finansija evrogrupe nije donio konkretne mjere već dogovor o spremnosti da se evrozona zaštiti od daljeg širenja krize. Neki ministri su po prvi put priznali da kriza nije samo grčki fenomen.

 Prema posljednjim podacima, budžetski deficit Grčke, u prvom kvartalu ove godine, porastao je za 27,9 odsto i to uprkos vladinim drastičnim mjerama štednje i privatizacije.

Poslije prvog paketa pomoći od 110 milijardi evra, koji za sada drži grčki brod na površini, evrozona je u situaciji da mora ubrzano da razmatra novi paket pomoći od dodatnih 120 milijardi evra.

Ministri finansija naglašavaju da su apsolutno posvećeni finansijskoj stabilnosti evrozone i da su spremni da usvoje dodatne mjere u cilju odbrane od rizika zaraze. „Po prvi put kažemo da želimo da poboljšamo fleksibilnost i obim evropskog fonda za spašavanje.

Po prvi put evrozona kaže da će odlaganje potraživanja dugovanja i smanjenje interesnih stopa biti dio novih odluka. I ne kažem da će se to dogoditi negdje u budućnosti, već brzo, što i znači brzo“, rekao je predsjednik evrogrupe Žan Klod Junker na prigovor da nema konkretnih mjera. Tanjug/Capital.ba


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου