Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Prijemni ispit i upis na fakultet koštaju skoro 18 hiljada dinara

BEOGRAD - Prijavljivanje za upis na fakultete počinje od utorka, kada će budući brucoši morati da plate troškove polaganja prijemnog ispita i do 10.000 dinara. One koji polože prijemni čeka i plaćanje upisa, čija cena je od 1.600 do 8.500 dinara, piše "Blic"
Beograd-univerzitet-b
Cene prijemnog i upisa drastično variraju od fakulteta do fakulteta, pa će oni koji žele da upišu Agronomski fakultet u Čačku za oba troška morati da izdvoje ukupno 2.500 dinara, dok će kandidati Fakulteta bezbednosti u Beogradu istu stvar platiti 17.900 dinara.
Visoku cene prijemnih i upisa fakulteti pravdaju troškovima pripreme i održavanja, a na ubedljivo najskupljem Fakultetu bezbednosti ističu i da iznajmljuju prostor za prijemni. Ipak, za većinu cena ne bi se moglo reći da su određivane racionalno jer i tamo gde se polažu svega dva predmeta na prijemnom fakulteti drže cenu kao da organizuju bar duplo više.
Na FON-u će oni koji polažu jedan predmet platiti 5.500, a za dva 9.500 dinara.
"Tim novcem plaća se rad komisija koje su aktivne od trenutka kada studenti predaju dokumenta za upis do obrade podataka i, na kraju, isticanja rezultata. U cenu su uračunate i sveske i hemijske koje kandidati dobiju na polaganju, a svakoga na stolu čekaće i po jedna flašica vode. Takođe, tim novcem će se platiti troškovi komunalija, hrane i pića za komisiju" - objašnjava prof. dr Milija Suknović, prodekan za nastavu FON-a.
Dokumenti neophodni za prijavljivanje
Kandidatima će za prijavljivanje biti potrebni prijavni list, original i fotokopije svedočanstva za sve razrede prethodno završene škole, diplome o položenom završnom ispitu, diplome s republičkog ili međunarodnog takmičenja ukoliko su osvojili jedno od prva tri mesta iz predmeta koji se polaže, dokaz o uplati naknade za polaganje.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου