Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Srbija rasprodaje 75 preduzeća u restrukturiranju

BEOGRAD - Do kraja godine 26 preduzeća iz restrukturiranja, sa ukupno 770 zaposlenih, završiće u stečaju, a za masovnu prodaju je izabrano 75 preduzeća sa 11.500 zaposlenih, pišu današnje "Novosti".
agencija-za-privatizaciju-b
List navodi da će Agencija za privatizaciju započeti masovnu rasprodaju firmi koje bi mogle da privuku eventualne kupce, ali po novim uslovima i nižim cenama i dodaje da je ubrzano rešavanje problema firmi koje restrukturiranje godinama štiti od prinudne naplate i gašenja jedna iz paketa mera kojima Vlada Srbije pokušava da smanji "minus".
"Predložili smo uredbu i imamo podršku Vlade. Ona će omogućiti da firme u restrukturiranju prodamo za najmanje 30 odsto procenjene vrednosti", izjavio je za "Novosti" direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.
U restrukturiranju je trenutno 175 preduzeća sa ukupno 53.000 radnika. Svake godine iz budžeta dobijaju direktne subvencije, koje su ove godine već prepolovljene na oko 2,4 milijarde dinara. Samo prošle godine ova preduzeća nisu uplatila 120 miliona evra poreza i doprinosa svojim radnicima, ukazuju "Novosti".
Knjigovodstveno duguju pet milijardi evra, a Svetska banka procenjuje da, navodi list, preduzeća u restrukturiranju i javna svake godine stvore oko 700 miliona evra novih obaveza. Restrukturiranje konačno prestaje 30. juna 2014. godine, ali će mnoga iz njega izaći ranije.
Stečaj je neminovan za 26 firmi čija je imovina uglavnom već rasprodata, a među njima su "Niteks", "Vulkan", MIN "Niš" i "Delišes".
Za masovnu prodaju je izabrano 75 preduzeća, a mnoga od njih kao što su "Vršački vinogradi" i "Fontana" iz Vrnjačke Banje imaju veliku šansu da nađu kupca, ali oni koji ne privuku investitora, takođe će završiti u stečaju.
Oko 35 preduzeća sa 30.730 zaposlenih će proći kroz unapred utvrđenu reorganizaciju, a kroz ovaj proces država će ih osloboditi dugova, navode "Novosti".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου