Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Србија

Булеваре граде обвезницама

Хоће ли Нови Сад бити први град у Србији који ће емисијом муниципалних обвезница од 3,5 милијарди динара финансирати најзначајније инфраструктурне инвестиције
Нови Сад од 2008. године није узимао позајмице или зајмове и његов кредитни рејтинг је врло висок Фото М. Мијушковић
Нови Сад – Одборници Скупштине града Новог Сада требало би да у петак, на мајском заседању, одлуче хоће ли се град задужити емисијом муниципалних обвезница у вредности 3,5 милијарди динара (35 милиона евра). Уколико предлог који је већ усвојило Градско веће добије и „зелено светло“ локалног парламента, Нови Сад ће бити први град у Србији који ће на овај начин финансирати најзначајније инфраструктурне инвестиције.
Муниципалне обвезнице су свуда у свету изузете од опорезивања (на њихову продају се не наплаћује порез на добит). На тај начин се локална власт подстиче да самостално, по најповољнијим условима, прибавља новац за финансирање важних пројеката, а емитовањем тих хартија од вредности доприноси развоју финансијског тржишта.
Новосадске обвезнице би биле емитоване преко Уникредит банке на рок од 12 година, са грејс периодом од две године и највишом каматном стопом од 6,25 одсто. Банка-покровитељ има обавезу да гарантује откуп целокупне емисије, а планирано је да обвезнице буду издаване према потреби, у складу са трајањем пројеката.
Град од 2008. године није узимао позајмице или зајмове и његов кредитни рејтинг је врло висок. Према речима Живка Макарића, члана Градског већа (финансије), задуживање муниципалним обвезницама показало се повољнијим од класичних кредита, за које су претходно биле прикупљане понуде.
– Ако упоредимо понуду Уникредит банке за покровитеља емисије и најповољнију понуду за зајам, уштеда града Новог Сада износила би око три милиона евра. Верујемо да ћемо у даљем поступку постићи да један део емисије још буде повољнији, тако да би се могло рачунати на уштеду од скоро четири милиона евра – истиче Живко Макарић.
На конкурсу за учешће у емисији муниципалних обвезница Новог Сада биле су достављене четири понуде. Заједничку понуду послале су Интеза, Хипо Алпе-Адрија, Комерцијална и Сосијете женерал банка, а појединачне понуде послале су Уникредит банка, Ерсте банка и брокерска кућа „Цитадел”.
Локална самоуправа је најавила да ће продајом ових хартија од вредности бити финансиран завршетак Булевара Европе, од Руменачког пута до аутопута Е-75, и изградња 100 километара канализационе мреже у граду и приградским насељима.
Последња, четврта етапа булевара коштаће око 2,3 милијарде динара, а ослободила би око 400 хектара неизграђеног земљишта, које би у будућности требало да се стави у промет и граду осигура стабилан приход у буџету. За канализациону мрежу планирано је око 1,1 милијарда динара, чиме би било покривено 80 одсто подручја и коначно решени велики проблеми у насељима Сајловo, Телеп, Адице и у делу Петроварадина.
У земљама у региону издавање муниципалних обвезница се показало као добра пракса. Хрватски градови Ријека, Задар и Сплит на тај начин су прикупили знатна средства за обнову саобраћајница, изградњу базена и спортских дворана, а Бањалука је финансирала градњу моста преко реке Врбас.
М. Мијушковић
објављено: 26.05.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου