Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Говор МСП В. Јеремића на конференцији магазина "Економист" у Атини

20 Мај 2011
Упркос изазовима Западни Балкан је на сигурном путу да заврши процес демократске консолидације, рекао је шеф српске дипломатије В. Јеремић у Атини.
МСП Србије је оценио да су БиХ и Косово два нерешена питања у региону, али да је, упркос изазовима, Западни Балкан кутак стабилности у свету и све непредвидљивијих промена и на сигурном путу да заврши процес демократске консолидације.

На међународној конференцији магазина "Економист", Јеремић је рекао да је крајње време да легитимно изабрани представници БиХ
преузму одговорност за вођење државе и заложио се за што скорије затварање Уреда високог представника и укидање његових бонских овлашћења.
"Апсурд је да једном сувереном државом, која је тренутно чланица Савета безбедности УН, влада странац као краљ чија се извршна овлашћења могу поредити једино са овлашћењима најдеспотскијих режима на свету", рекао је Јеремић.
"Нема апсолутно никаквог оправдања да се задрже такве мере у 21. веку. Крајње је време да легитимно изабрани представници нашег суседа преузму одговорност за независно вођење унутрашњих послова као што предвиђа Дејтонски споразум. Босна мора да постане демократска земља", додао је Јеремић.
Шеф српске дипломатије је оценио да проспертитет БиХ има кључан значај за проспертитет читавог региона.
Говорећи о Косову, Јеремић је поновио да Србија није признала, нити ће икада признати покушај сецесије Косова, ни експлицитно ни имплицитно.
Јеремић је рекао да се нада да ће на крају преговора Београда и Приштине, који су у току, бити постигнуто свеобухватно решење које ће Савет безбедности УН моћи да прихвати.
Независна истрага о трговини органима
У обраћању учесницима конференције магазина Економист, Јеремић је рекао да се залаже за спровођење независне и свеобухватне истраге навода о трговини људским органима на Косову из извештаја Дика Мартија.
Заложивши се откривање пуне истине и испуњење правде, Јеремић је рекао да свеобухватна и независна истрага, као и у свим другим случајевима ратних злочина на Балкану, захтева укључивање СБ УН.
Говорећи о Србији, Јеремић је истакао да је од солунског самита ЕУ 2003. на којем је по први пут читавом Западном Балкану обећана јасна европска перспектива, Србија консолидовала демократске институције и поново успоставила владавину права.
Србија, како каже шеф српске дипломатије, у потпуности сарађује са Хашким трибуналом, изградила је тржишну привреду, реформисала административни систем, трансформисала војску и ојачала људска и мањинска права, и то све уз подршку одговорне монетарне и фискалне политике.
Јеремић је рекао да је уверен да је, упркос томе што се чак и неке од најуспешнијих политика ЕУ, као што је проширење, оспоравају, стабилан напредак региона и даље могућ, иако брзина кретања за неке може бити мања од оптималне.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου