Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Βίζα ξανά για τους Βαλκάνιους θέλει η Κομισιόν

Κατεπείγουσα επαναφορά των αδειών εισόδου για πέντε βαλκανικές χώρες προτείνει η Κομισιόν, ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν «κύμα» μεταναστών που, όπως ισχυρίζεται, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη βεβαρημένη Ε.Ε. Οι χώρες που θα τεθούν στην απομόνωση σε περίπτωση που η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκριθεί είναι η Αλβανία, η Βοσνία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η ΠΓΔΜ. Χώρες που βρίσκονται σε συνομιλίες για τις ενταξιακές προοπτικές τους, που, προφανώς όμως, παραμένουν ο «αδύναμος κρίκος» της κοινότητας. Ιδίως σε περιόδους κρίσης


Ανησυχίες
Διότι η πρόταση της Κομισιόν έχει στόχο να κατευνάσει τις ανησυχίες ορισμένων κυβερνήσεων της Ε.Ε. (βλ. Γαλλία, Ιταλία) για ραγδαία αύξηση των αιτούντων άσυλο από τα δυτικά Βαλκάνια, όπου οι χώρες απέκτησαν μόλις πρόσφατα δικαίωμα εισόδου, χωρίς βίζα, στις 25 χώρεςμέλη της ζώνης Σένγκεν. Κυρίως όμως η πρόταση αντανακλά την αυξανόμενη απροθυμία της Ευρώπης να κρατήσει τα σύνορά της ανοιχτά, σε μία στιγμή που οι εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική εξωθούν χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο και θέσεις εργασίας σε μία Ευρώπη που στενάζει υπό το βάρος της χρηματοοικονομικής κρίσης, όπου η κοινή γνώμη γίνεται ολοένα και πιο εχθρική απέναντι στους ξένους εισβολείς.

Όπως άλλωστε καθιστά σαφές η απόπειρα της Ε.Ε. να υψώσει «τείχη» στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της ζώνης Σένγκεν σε έκτακτες περιπτώσεις ή η απόφαση της Δανίας να επαναφέρει το συντομότερο δυνατό τους συνοριακούς ελέγχους στους ταξιδιώτες που εισέρχονται από τη Γερμανία και τη Σουηδία, «παγώνοντας» στην ουσία την εφαρμογή της συνθήκης του Σένγκεν.

Κανόνες
Οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν στις χώρεςμέλη της Ε.Ε. να επαναφέρουν άμεσα τις άδειες εισόδου σε περιπτώσεις «ασυνήθιστα μεγάλης εισροής παράνομων μεταναστών ή ξαφνι κής αύξησης αβάσιμων αιτήσεων για άσυλο από μια τρίτη χώρα». Μια διαδικασία που, προς το πα ρόν, απαιτεί προηγούμενη έγκρι ση των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και του Ευρωκοινοβουλίου.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου