Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Све више сиромашних у Европи

madrid Све више сиромашних у Европи
Призор са мадридских улица (Фото: Дојче веле)
Брисел – Количина помоћи коју Црвени крст данас дистрибуира у Европи већа је него икад од завршетка Другог светског рата. Привредна криза изазива огромно сиромаштво. Ситуација је посебно драматична у Бугарској и Шпанији.
„Чак је и људима из средње класе, код којих чланови домаћинства изгубе један или два посла, изненада потребна наша помоћ“, каже портпарол Црвеног крста Хосе Хавијер Санчез Еспиноза.
Због све већег сиромаштва међународни Црвени крст сада дели помоћ у виду животних намирница у око 20 земаља Европске уније. Од те помоћи, само у Шпанији зависи око три милиона људи. Они добијају не само помоћ у храни, већ и додатак за кирију или воду и струју.
Друштвене последице привредне кризе узбуркале су духове и у Европској комисији. Председник Жозе Мануел Барозо намерава да то питање буде једна од тема на пролећном самиту Европске уније. По извештају Комисије, опасност од трајног сиромаштва прети пре свега младим људима, мигрантима и самохраним родитељима.
„Против поделе друштва морамо се борити на свим нивоима. За почетак, увођењем законског минималца, који може да гарантује егзистенцију“, каже Кристоф Бутервеге, политиколог и истраживач сиромаштва.
Провалија између богатих и сиромашних све шира
По подацима Европске уније, у око половини држава чланица ризик од сиромаштва је порастао од почетка привредне кризе 2008. године. Посебно је тешка ситуација у Бугарској, где је 2011. око половине становништва било у опасности од сиромаштва или друштвене маргинализације.
Апел Црвеног крста поново истиче регионалне разлике унутар Европе. У Немачкој, та организација не мора да дели животне намирнице. У Грчкој, по подацима организације за заштиту људских права и расподелу помоћи „Медико интернешнел“, многи грађани више не могу да плаћају здравствено осигурање.
„Ако су земље посебно сиромашне и немају довољно новца на располагању, тада хуманитарне организације морају да помогну људима којима је помоћ потребна. То је нешто ново у Европи“, објашњава Фредрик Баркенхамар, референт за штампу немачког Црвеног крста.
У појединим земљама Црвени крст је активан већ одавно. Ту функционишу програми засновани на донацијама.
„Сиромаштво полако продире у средњи слој друштва. То је сигурно повезано са политиком која се води, у оквиру које се горњи слој друштва подржава, на пример кроз пореске олакшице“, објашњава Кристоф Бутервеге.
Земље источне Европе су у начелу теже погођене, јер тамо људи углавном имају мање уштеђевине и системи социјалне заштите су слабији него у средњој и источној Европи.
Шпанија – губитник у кризи
У Шпанији је Црвени крст протекле године тражио донације за угрожене људе унутар те земље, а не за оне који живе у земљама у развоју. Постоји и кампања да се помогне суграђанима који највише пате због високе незапосленост. Акција под мотом „Сада је доста“, има за циљ да у наредне две године скупи 30 милиона евра за око 300.000 угрожених људи у Шпанији.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου