Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Грци поручили Турцима: Бранићемо своја острва!

Атина – Грчка влада ће бранити сва суверена права своје државе која проистичу из међународног права, саопштило је грчко министарство спољних послова у вези са спором који та земља има са Турском око коришћења “ексклузивне економске зоне” у Егејском мору.
“Министарство спољних послова је обавештено у вези са нотом коју је Турска упутила Уједињеним нацијама као одговор на ноту Грчке. Турска је опет поновила своје добро познате ставове”, саопштило је министарство у Атини касно синоћ.
У међувремену се огласио и шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу који је оценио да спор око одређивање границе ексклузивне економске зоне у Егејском мору, уз друга “осетљива питања”, могу бити решени уз нов приступ Атине и Анкаре.
„Знамо да постоје различита гледишта. Важно је да ли ћемо пустити да то постане препрека, попут Берлинског зида, што није одрживо, разумно нити морално“, рекао је Давутоглу у интервјуу грчком дневнику “Катимерини”.
Истичући да се билатерални односи развијају у позитивном смеру, Давутоглу је навео да Турска и Грчка могу да “раде заједно”, уз исказивање поштовања према правима друге стране.
Турска и Грчка се дуги низ година споре око демаркационе линије турских, односно грчких ексклузивних економских зона у Егејском мору, које представљају поморску границу, а подразумевају и експлоатацију природних ресурса у тим оквирима.
Две земље се споре око тога да ли треба приликом одређивања границе узимати у обзир грчка острва у близини турске обале приликом одређивања граница.
Турска сматра да одстојање треба бити мерено од континенталног дела земље, док грчка страна инсистира на томе да сва острва буду узета у обзир.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου