Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Кипарске банке отворене, нема панике

Штедише из зоне евра у фебруару повукле 18 одсто свих депозита

Кипарска народна банка: дневни максимум новца 300 евра (Фото Ројтерс)

Никозија – Кипрани су мирно стајали у редовима пред банкама које су се поново отвориле уз оштру контролу трансакција како би се спречио налет на депозите, пошто је влада била приморана да прихвати спасилачки план ЕУ како би се избегао банкрот, јавља Ројтерс.
Банке су биле затворене готово две недеље док је влада са међународним кредиторима преговарала план од 10 милијарди евра, први који је у зони евра наметнуо губитке улагачима.
Како би се што пре смирила ситуација, кипарски председник Никос Анастасијадес одлучио је да сопствену плату смањи за 25 одсто, министарске за 20, а одрекли су се и 13. плате, јавља АФП.
Службеници банака појавили су се раније да би прихватили кеш који је разношен блиндираним возилима, док су се пред банкама стварали редови од десетак и више лица.
Банке су отвориле врата у подне по локалном времену, али није било никаквог стампеда од кога се страховало.
Знатне количине новца већ су повучене електронским путем. Бројеви које је јуче саопштила Централна банка Кипра показују да су штедише из других земаља еврозоне повукли 18 одсто својих депозита још у фебруару, када је почело да се прича о порезима на банкарске депозите.
Укупни депозити приватних банака на Кипру пали су прошлог месеца за 2,2 одсто, на 46,4 милијарде евра. Сличан пад забележен је и у јануару.
Власти кажу да ће ванредне мере, наметнуте како би се ограничило повлачење новца, бити привремене, за почетак седам дана, али економисти кажу да ће бити тешко укинути их све док је економија у кризи.
Костас Николау, 60-годишњи пензионер, каже да је неизвесност последње две недеље била „као лагано умирање”. „Како они могу да вам кажу да не можете да узмете свој новац у банци? То је наш новац.”
Више од 1.200 демонстраната изашло је у среду на улице Никозије у знак протеста због пакета помоћи који је Кипар договорио са међународним кредиторима, а због ког ће више хиљада људи остати без посла.
Министар финансија Немачке Волфганг Шојбле изјавио је јуче да разуме бес Кипрана око строгих услова у оквиру програма помоћи њиховој земљи, али да ће њихова љутња временом спласнути. „У тешким временима увек се тражи кривац према коме се усмерава бес”, рекао је Шојбле.
Кипарска берза и јуче је била затворена.
Као и у другим земљама зоне евра, кипарска Централна банка обезбеђује кеш од Европске централне банке у Франкфурту. Званичници ЕЦБ обећали су да ће послати довољно новца како би се задовољила тражња и демантовали слање екстра кеша.
По декрету кипарског министарства финансија, максимум повлачења кеша ограничен је на 300 евра дневно, док је кеширање чекова забрањено. Кипрани на пут у иностранство могу да понесу највише хиљаду евра.
Кипарска народна банка, Лаики, друга највећа на острву, биће затворена, а њени гарантовани депозити до 100.000 евра биће пребачени у највећу Банку Кипра.
Депозити преко 100.000 евра у обе банке, сувише велики да би имали гаранције државе, биће замрзнути а део тих фондова биће замењен за акције које ће банке издати ради докапитализације

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου