Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Плате губе трку с ценама

hiljadarke Плате губе трку с ценама
(Фото: Б92)
Београд – Просечна фебруарска зарада без пореза и доприноса исплаћена у Србији износила је 43.371 динар, саопштио је јуче Завод за статистику У односу на нето просек исплаћен у јануару, номинално је већа 10,6, а реално – 10 одсто. Овај двоцифрени номинални и реални раст зарада исплаћених у фебруару изненађује и делује нелогично. Али само на први поглед и за неупућене, кажу у државној статистици.
Нето зарада исплаћена прошлог месеца била је у односу на плату у истом месецу 2012, номинално већа 8,4, а реално мања 3,6 процената. Просечна нето плата исплаћена у прва два месеца ове године, у односу на јануар-фебруар 2012, номинално била је већа за 7,7 одсто, али је реално била нижа за 4,4 одсто. То значи да су плате опет изгубиле трку с ценама.
„Уобичајен је раст зарада исплаћених у фебруару у односу на јануар“, указује Веселинка Шкиљевић, начелница одељења статистике запослености и зарада у Републичком заводу за статистику.
„Просечне зараде у фебруару веће су од јануарских зато што су те плате по правилу ниске. Због тога што је уобичајено да се део зарада за децембар запосленима исплаћује последњих дана децембра, а не у јануару. Ако не цела зарада, оно бар аконтација.“
Поред тога, просек зарада исплаћених у децембру је знатно виши и због тога што се у том месецу у неким фирмама исплаћују и тринаесте плате или бонуси, и све заостале принадлежности – регреси, рецимо, за годишњи одмор.
„Због тога се висина просечне зараде исплаћене у фебруару приближава просеку исплаћеном у новембру“, додаје Шкиљевићева.
„Тако је просечна зарада исплаћена у фебруару износила 43.300 динара, а у новембру 42.355 динара.“
Према званичној статистици, у Србији је просечна плата од 2001. године непрекидно расла. По правилу знатно више од годишњег повећања бруто домаћег производа, односно вредности свега што се створи у току једне године. Просечне плате су реално расле, макар симболично, и у годинама када је бележен пад БДП. На пример, у 2012. је забележен пад БДП од два процента, а реална плата била је већа 1,1 одсто.
Са пензијама није било тако. Просечна реална пензија је расла од 2001. до 2010. године, а затим се догодио трогодишњи реални пад. У 2010. реална вредност просечне пензије била је нижа за 5,9 одсто него у претходној години, у 2011. за 3,6, а у 2012. за 2,2 одсто

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ντροπή σου Ντόρα Μπακογιάννη

  Ο διευθυντής του γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, αντέδρασε στη δήλωση για τις μεταρρυθμίσεις της Ντόρα Μπακο...