Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ANKETA: Letovanje u Grčkoj?

30. jun 2011. 10:23 > 11:13
Ukoliko ćete i vi, kao i 45 odsto učesnika istraživanja sajta Putovanja.info, ovo leto provesti u Grčkoj, obradovaće vas vest da ćete proći jeftinije nego prošle godine. Ili možda tamo ne biste letovali u jeku štrajkova, ni da vam poklone aranžman?
Guliver/Getty Images
Prema poslednjoj uporednoj analizi ponude i cena aranžmana za ovo i prethodno leto, statistika Putovanja.info pokazala je da su cene aranžmana u Grčkoj, sa polascima do kraja septembra, za dve osobe, sa prevozom - znatno niže.

U Pefkohorije recimo, prošle godine cene turističkih ponuda su se u proseku kretale oko 180 evra, dok se ove godine ovde može boraviti za oko 160 evra. U prilog ovim podacima ide i činjenica da se na more u Grčku može otići i za svega 50 evra koliko košta aranžman na Halkidikiju u septembru.

Prema anketi koju je sprovela Internet turistička agencija Putovanja.info, turisti koji ne planiraju da menjaju već proverenu letnju destinaciju - Grčku, sebi jedino postavljaju pitanje u kom mestu ili na kom ostrvu će se ove godine kupati.

Da mnogi još uvek tragaju za svojim omiljenim mestom pod suncem u Grčkoj, potvrđuje podatak da će čak 30 odsto anketiranih koji su se opredelili za letovanje u zemlji sirtakija, posetiti neko ostrvo na kojem pre nisu bili, dok će ostali biti na Halkidikiju.

Od 1.000 ispitanika koliko je učestvovalo u ovom istraživanju, svaka deseta osoba je već uplatila svoj odmor i provešće ga u Egiptu, dok se za Tursku takođe odlučilo 10 odsto anketiranih - za koju tvrde da garantuje dobar provod.

Španija postaje sve popularnija, a na Majorci, Ibici ili Kosta Bravi će boraviti oko 10 odsto srpskih turista.

Što se cena tiče, kao i u Grčkoj, aranžmani za Egipat i Tursku ove godine su jeftiniji u proseku od 15 do 20 odsto, dok je Španija za toliko skuplja. Ipak, ova činjenica može se objasniti podatkom da za Španiju ove godine ima čak tri puta više polazaka u odnosu na prošlu letnju sezonu.

Najmanji broj anketiranih planira da tokom leta boravi u Crnoj Gori i Italiji. Tako će tek svaki dvadeseti ispitanik letovati na crnogorskom primorju, a još manje njih svega 3 odsto, se nada dobrom provodu u Riminiju u Italiji.

Svaki deseti učesnik istraživanja će tek doneti odluku gde da provede leto.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου