Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011


MAKETA MOSTA NA ADI USKORO PRED BEOGRAĐANIMA

(2) Send to friend Print Četvrtak, 30. Jun, 2011.| Autor: Novinske agencije

BEOGRAD - Maketa mosta na donjem špicu Ade Ciganlije, hiljadu puta manja od prave građevine, sa svim pristupnim saobraćajnicama, animacijama, osvetljenjem i, do sada neviđenim u literaturi, kretanjem tramvaja po šinama, biće potpuno završena do ponedeljka, izjavio je arhitekta Vladan Jovanović.

- Ostalo je da dovršimo veoma zanimljiv deo makete, koji do sada nije rađen niti smo to pronašli u literaturi, a to je kretanje tramvaja po šinama. Tramvaj će imitirati novi španski tramvaj, a jedan deo železničkog kraka kojim prolazi "Bg voz" već je završen - kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, maketa sadrži kompletan most sa petljama "Hipodrom", "Radnička" i petljom u Jurija Gagarina. Tu su i automobili, kamioni, autobusi, a osvetljenje na maketi imitira ono koje će postojati u prirodi, na petljama, putu, kao i osvetljenje pilona.

- Na maketi veličine 3,6 kvadratnih metara sve je napravljeno od akrilnih materijala, a boje oponašaju boje iz prirode. Maketa je u razmeri jedan prema 1.000, a to znači da ono što je jedan metar u prirodi to je jedan milimetar na maketi - ističe Jovanović i dodaje da je najteže bilo napraviti pilon jer je on morao ručno da se pravi, dok su ostali delovi makete urađeni pomoću kompjutera.

Ekipi od pet stručnjaka bilo je potrebno tri i po nedelje da naprave ovu maketu, koja je, kako arhitekta Jovanović kaže, drugačija od one koja se već nalazi u kabinetu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

Vladan Jovanović maketarstvom se bavi 25 godina, a prve makete je napravio u detinjstvu. Svoja znanja usavršavao je u inostranstvu i, kako kaže, do sada je napravio oko 100 velikih maketa.

Most preko Save na donjem špicu Ade Ciganlije biće dug 964 i širok 45 metara, s glavnim rasponom od 376 metara. Imeće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze. Sa pilonom od 200 metara, most će postati najvažnije obeležje grada i gradske saobraćajne mreže u budućnosti.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βελιγράδι: «Πύργος Τραμπ» στα ερείπια;

  Ο γαμπρός του Τραμπ θέλει να κάνει διαμερίσματα το πρώην αρχηγείο του γιουγκοσλαβικού στρατού που ισοπέδωσε ο Κλίντον το 1999: Σφοδρές αντ...