Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

«Η Σερβία δεν αναγνώρισε το Κόσοβο»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011, 13:09
Η Σερβία δεν έκανε κανένα βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ούτε πρόκειται να κάνει, και σε όλες τις λύσεις που υιοθετήθηκαν στον πέμπτο γύρο του διαλόγου με την Πρίστινα είναι σεβαστή η θέση που αφορά στην κυριαρχία της Σερβίας και το Σύνταγμα, δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου στις συνομιλίες με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.

«Βρήκαμε λύσεις για τα πρακτικά προβλήματα των ανθρώπων στο Κόσοβο, κυρίως των Σέρβων νότια του ποταμού Ίμπαρ, που θα βοηθήσουν, ώστε να ζουν πιο φυσιολογικά και με περισσότερη ασφάλεια» ανέφερε ο κ. Στεφάνοβιτς, ο οποίος ήταν καλεσμένος χθες σε εκπομπή του σερβικού τηλεοπτικού σταθμού B92.

Οι λύσεις στις οποίες κατέληξαν οι δύο πλευρές στον πέμπτο γύρο του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας, το περασμένο Σάββατο, στις Βρυξέλλες, θα επιτρέψουν τη Σερβία να αποφύγει εμμέσως ή σαφώς την αναγνώριση του Κοσόβου, ανέφερε ο κ. Στεφάνοβιτς, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Πρίστινας ότι οι λύσεις αποτελούν βήμα προς την αναγνώριση.

Ο κ. Στεφάνοβιτς είπε ότι οι λύσεις με κανένα τρόπο δεν θέτουν υπό ερώτηση τη θέση της Σερβίας στο ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η οποία, όπως τόνισε, είναι γνωστή και θα παραμείνει αμετάβλητη.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου ανέφερε ότι «η ανεξαρτησία ενός κράτους αναγνωρίζεται με γραπτή συμφωνία, με απόφαση της κυβέρνησης, με το να επιτραπεί η ένταξή του στον Ο.Η.Ε., όπως και με συνάντηση του προέδρου της Σερβίας με την αποκαλούμενη πρόεδρό του».

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν ευσταθεί η κριτική της αντιπολίτευσης, ότι με τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι δύο πλευρές το Σάββατο αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος σε σχόλια του πρώην πρωθυπουργού, αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος εκτίμησε ότι οι συμφωνίες συνεπάγονται αναγνώριση του Κοσόβου, ο κ. Στεφάνοβιτς τόνισε ότι εξεπλάγην που ένας διδάκτορας νομικής ισχυρίζεται κάτι τέτοιο και μάλιστα υποστηρίζει ότι με τις συμφωνίες πλήττεται η θέση των χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Οι εκπρόσωποι του Βελιγραδίου και της Πρίστινας στη διάρκεια του πέμπτου γύρου του διαλόγου στις Βρυξέλλες κατέληξαν στις πρώτες συγκεκριμένες συμφωνίες, την υλοποίηση των οποίων θα επιτηρήσει κοινή ομάδα εργασίας.

Ειδικότερα, οι συμφωνίες αφορούν στην ελευθερία κυκλοφορίας, τα ληξιαρχικά μητρώα και τα πτυχία των πανεπιστημίων και των ανώτατων σχολών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ε.Ε., εφόσον οι συμφωνίες τεθούν σε ισχύ, μία τριμερής ομάδας εργασίας, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ε.Ε., του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, θα επιτηρεί την εφαρμογή τους.

Με βάση τη συμφωνία για τα ληξιαρχικά μητρώα, το Βελιγράδι θα υποβάλει σε επιτροπή της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) τα αντίγραφα των ληξιαρχικών μητρώων, από την οποία θα λάβει και τα αντίγραφα των ληξιαρχικών μητρώων που βρίσκονται στην Πρίστινα.

«Για το ζήτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας συμφωνήθηκε οι Σέρβοι πολίτες που ζουν στο Κόσοβο να χρησιμοποιούν τις πινακίδες αυτοκινήτων (KS) ''Κόσοβο'' ή τις πινακίδες RKS ''Δημοκρατία του Κοσόβου'' με τον προσδιορισμό ''λεγόμενο κράτους του Κοσόβου''. Στη Σερβία θα επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων μόνο με τις πινακίδες (KS)» εξήγησε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Η συμφωνία θα έχει ισχύ πέντε ετών και μπορεί να αναθεωρηθεί.

Οι κάτοικοι του Κοσόβου θα ταξιδεύουν με τη χρήση των προσωπικών ταυτοτήτων που εκδίδονται στο χώρο του Κοσόβου, και όχι με τα διαβατήρια του Κοσόβου. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας, στη διοικητική γραμμή Κοσόβου - Σερβίας, θα εκδίδει έγγραφα που θα επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για διοικητικό έλεγχο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν και για το θέμα της αναγνώρισης πανεπιστημιακών πτυχίων, τα οποία θα επικυρώνονται από αμοιβαίως αποδεκτό ακαδημαϊκό ίδρυμα ή διεθνή οργάνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βελιγράδι: «Πύργος Τραμπ» στα ερείπια;

  Ο γαμπρός του Τραμπ θέλει να κάνει διαμερίσματα το πρώην αρχηγείο του γιουγκοσλαβικού στρατού που ισοπέδωσε ο Κλίντον το 1999: Σφοδρές αντ...