Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού στον ύπαιθρο



d
Με σκοπό την καλύτερη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων μερών και την παραπέρα βελτίωση της τουριστικής προβολής της Σερβίας, και ιδίως του τουρισμού στον ύπαιθρο, στην αίθουσα του Οικονομικού Επιμελητήριου Σερβίας παρουσιάστηκε το λεγόμενο «μάστερ» σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού στον ύπαιθρο της Σερβίας, που είχε υιοθετηθεί το περασμένο έτος. Για το θέμα γράφει η δημοσιογράφος Jelena Gligorić.
Το Νοέμβριο του 2011 η Κυβέρνηση της Σερβίας υιοθέτησε το ωσάνω μάστερ σχέδιο, με το συναφές σχέδιο δράσης και με το σχέδιο εφαρμογής τους. Όπως λέει η κυρία Danijela Vićentijević, παράγοντας του Τμήματος για τουριστικά θέματα, του Υπουργείου Οικονομικών της Σερβίας, ο τουρισμός στο ύπαιθρο κατέχει σπουδαία θέση στη γενική στρατηγική ανάπτυξης του Τουρισμού στη Σερβία, πράγμα που είναι και σε συνάφεια με τα προγράμματα του Πρακτορείου του ΟΗΕ Ανάπτυξης, επειδή το 85 τοις εκατό της επέκτασης χώρας της Σερβίας είναι αγροτικό και ασχολείται κυρίως με Γεωργία. «Από τη μία πλευρά έχουμε αρχίσει την εφαρμογή της Στρατηγικής για τη μείωση της φτώχειας, στη χώρα, και από την άλλη πλευρά πρέπει να υποκινήσουμε την εφαρμογή πολλών και διαφόρων προγραμμάτων ανάπτυξης του υπαίθρου, επειδή οι πολίτες της Σερβίας που ζουν στο εσωτερικό της χώρας, έξω από τις μεγάλες πόλεις, έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, την ανεργεία, την πτώση του αριθμού του πληθυσμού, τη χαμηλή οικονομική δραστηριότητα και τη μείωση του όγκου των πλουτοπαραγωγικών πηγών»,- λέει η κυρία Βιτσεντίεβιτς, και προσθέτει ότι απειλούνται ιδιαίτερα οι γυναίκες που ζουν στην ενδοχώρα.
Τέλος, αναφέρουμε ότι στην τελετή παρουσιάσης αυτού του σχεδίου ειπώθηκε ότι συντρέχουν μεγάλες ευκαιρίες για την παραπέρα ανάπτυξη του υπαίθριου, δηλ. του χωριάτικου τουρισμού στη Σερβία, επειδή η χώρα μας διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές, την παρθένα φύση, καθαρό αέρα και καθαρά ύδατα, επειδή η χώρα μας παράγει υγιεινή τροφή και τα χωριά της έχουν τι να προσφέρουν στους ξένους τουρίστες, οι οποίοι θα έπρεπε να αγοράζουν απευθείας από τους χωρικούς τα προϊόντα τους. Τονίστηκε ότι στα χωριά της Σερβίας υπάρχουν 68 χιλιάδες θέσεων για διανυκτερεύσεις και πλήρη διατροφή των τουριστών, και ότι η χώρα μας είναι πασίγνωστη για τη φιλοξενία των πολιτών της, για τα υγιεινά τρόφιμα και για την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών στον Τουρισμό.
Παρόμοιες παρουσιάσεις του υπαίθριου τουρισμού στη Σερβία έγιναν πρόσφατα στις πόλεις Σρέμσκα Μιτρόβιτσα, Κρούσεβατς και Κραγκούεβατς, μα απώτερο σκοπό την παραπέρα βελτίωση και ανάπτυξη αυτού του είδους τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου