Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Srbija steže granicu zbog azilanata



Vlada usvojila niz mera kako bi se narednih meseci smanjio broj lažnih azilanata u Evropskoj uniji. Zahtev EU da nas uvrsti na listu država gde ne prete politički progoni


GRAĐANI Srbije moći će nesmetano da putuju u zemlje Evropske unije sigurno još nekoliko meseci. Toliko će biti potrebno da Evropski parlament ”pusti” u proceduru zahtev ministara policije zemalja EU da usvoji mehanizam kojim bi se bezvizni režim automatski suspendovao na šest meseci u slučaju porasta broja azilanata.
Dok čeka odluku evropskog vrha, ni naša država ne sedi skrštenih ruku. Prema saznanjima ”Novosti”, Vlada je spremila sveobuhvatni paket mera, kako bi se smanjio broj građana koji odlaze u zemlje EU i traže azil.

Prema rečima generala Nenada Banovića, načelnika Uprave granične policije i predsednika vladine Komisije za praćenje stanja bezviznog režima, na naš zahtev Nemačka će Srbiju uvrstiti na listu tzv. sigurnih zemalja, a očekuje se da je slede i druge evropske države. To praktično znači da naši građani neće moći da traže azil, pozivajući se na progon zbog političkog opredeljenja i biće automatski deportovani.
Banović objašnjava da je Komisija upravo donela još jednu novu meru - da se u saradnji sa Ministarstvom za saobraćaj poooštri kontrola izdavanja dozvola prevoznicima za međunarodni saobraćaj. Inspektori Ministarstva na granicama će kontrolisati sve prevoznike i vraćati one koji nemaju adekvatne ”papire”.
U poslednje tri godine, blizu 32.000 ljudi s pasošima naše zemlje, zatražilo je azil u Nemačkoj, Švedskoj, Belgiji, Švajcarskoj i Luksemburgu, a samo jedan odsto zahteva je pozitivno rešen. Ministri policije ovih zemalja zatražili su od Evropskog parlamenta da odobri mehanizam koji omogućava privremenu suspenziju bezviznog režima, ukoliko se utvrde zloupotrebe ”šengena”.
- Ta procedura će potrajati, jer EP prvo mora da sačeka da stigne zvanični zahtev, pa da o tome raspravljamo na sednici Predsedništva sa šefovima parlamentarnih grupa. U međuvremenu, same zemlje mogu da se zaštite, tako što će skratiti rok za odlučivanje o dodeli azila i smanjiti novčanu pomoć koju za to vreme primaju aplikanti - kaže za ”Novosti” Jelko Kacin, izvestilac EP za Balkan.
BRISEL: ČLANICE SAME DA ODLUČEMikele Čerkone, portparol evropskog komesara Sesilije Malstrem, u čijem domenu je i pitanje vizne liberalizacije, kaže za ”Novosti” da je za Francusku i Belgiju, Srbija već ”sigurna zemlja”: - Stavljanje države na određenu listu je u domenu nacionalnih, a ne evropskih odluka. Istovremeno smo svim zemljama na Balkanu uputili poziv da sprovedu sve neophodne mere kako bi rešile problem lažnih azilanata. (G. Č.)
MERE ZA ”ODBRANU” ŠENGENA
* Biće pojačana kontrola na graničnim prelazima
* Intenziviraće se bilateralna saradnja sa evropskim partnerima u čijim je zemljama najviše lažnih azilanata
* Od zemalja EU već je zatraženo da skrate proceduru za rešavanje statusa i rok u kome azilanti mogu da borave, kao i da se prepolovi novčana pomoć
* Da se Srbija uvrsti na listu ”sigurnih zemalja”, u kojima ne preti opasnost od političkog progona

DAČIĆ: DALEKO SMO OD VRAĆANJA VIZA
SEVOJNO - Daleko smo od toga da će Srbiji biti ukinut bezvizni režim, a posebno je to nespojivo sa politikom ove vlade i nivoom odnosa koje imamo sa Evropskom unijom, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić prilikom posete fabrici Impol Seval u Sevojnu.
Zar mislite da je moguće da ja idem na razgovor sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton, a da nam bude ukinut bezvizni režim, upitao je Dačić.
On je istakao da je problem sa azilantima trajan i da zbog toga mora da se reši na pravi način.
Potrebno je primeniti mere koje će smanjiti broj azilanata, ali koje će biti civilizovane, kako ne bismo došli u situaciju da budemo tuženi sudu u Strazburu, rekao je Dačić.
Premijer Srbije je izneo podatak da smo pre dve godine imali 17.000 azilanata ka svim zemljama Evropske unije, a prošle godine 7.000 manje i izneo očekivanja da će u ovoj godini taj broj biti još manji.(FoNet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου