Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Studenti protestuju ispred Ministarstva, bez blokade Nemanjine ulice


Oko 30 studenata Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti okupilo ispred Minisatarstva prosvete u Nemanjinoj ulici gde su otpočeli štrajk nezadovoljni što po završetku studeiranja ne mogu da nađu posao zbog neusklađenosti zvanja koje dobijaju sa onim koja postoje u zvaničnom šifraniku.















Kako javlja reporter "Blica" koji je na licu mesta, iako je prvobitno bilo najavljeno da studenti za saobraćaj blokiraju Nemanjinu ulicu, do toga neće doći, zato što su ih zaposleni u Ministarstvu zamolili da to ne čine i obećali da će ih u toku dana neko primiti na razgovor.

Predstavnici Ministarstva razgovaraće sa predstavnicima studenata. Inače, studenti imaju podršku direktora Visoke škole i profesora i očekuju da im se uskoro u protestu priključe i druge kolege.

Studenti Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu koji četvrti dan nastavljaju protest tražeći lakše uslove upisa naredne godine studija, juče su bili na sastanku u Ministarstvu prosvete kome su prisustvovali u pratnji dekana Milutina Dragojlovića.

Četiri predstavnika studenata, dekan i prodekan FLU razgovarali su sa nadležnima u Ministarstvu prosvete i započeli pregovore sa studentima.

- Ništa nije konkretno dogovoreno, ali su nam rekli da će pokušati nešto da urade povodom povećanja kvota za master studije. Obećali su nam da će potražiti ranije sklopljen dogovor po kome se država obavezala da oslobodi plaćanja školarine jedan broj studenata, ali da se ne vode kao budžetski studenti, što znači da bi imali plaćenu školarinu, ali ne i ostale povlastice, poput doma i menze - pričaju studenti.

Studenti su ranije u toku dana ispred zgrade Fakulteta likovnih umetnosti organizovali rasprodaju svojih studentskih radova kako bi pokazali da se njihov rad uopšte ne ceni.

Rasprodaji je prethodio javni čas na kom su podršku akademcima pružili čak i muškarci i žene koji su kao modeli zaposleni na tom fakultetu, dok je mini koncert održao Neven Kogović, mladić koji u podzemnom prolazu na Zelenjaku svira gitaru i usnu harmoniku.
Javni čas i otvoreni atelje na protestu
 Studenti su juče na protest izneli i veliki baner na kom je napisano "Student nije lopta" aludirajući na to što Ministarstvo prosvete i njihov fakultet prebacuju "loptu" jedni na druge. Sa jedne strane banera nacrtan je dekanat, sa druge Ministartsvo prosvete.

Ministarstvo prosvete podseća da fakulteti imaju pravo da na budžet upišu 20
odsto studenata više nego prethodne godine, a ako je više od tog broja osvojilo potreban broj bodova, onda će ti studenti da se rangiraju po uspehu i neće svi imati osiguran budžet.

Studenti ipak poručuju da neće odustati od svojih zahteva i od blokade fakulteta, iako su prekjučerašnji susreti sa dekanom završeni bez dogovora.

Studenti bojkotuju nastavu zbog toga što, kako tvrde, postoji oko 15 odsto njih koji imaju maksimalnih 60 odsto bodova, a prema sadašnjim uslovima, neće moći da se školuju o trošku države.

Oni traže i da svi sa osvojenih maksimalnih 60 bodova dobiju status budžetskih studenata, a da oni sa osvojenih 56 budu oslobođeni plaćanja školarine.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου