Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

U kafi je pola zdravlja




AKO spadate u osobe koje obožavaju kafu i bez nje ne mogu da zamisle početak dana, evo još razloga za pothranjivanje te ljubavi. Stručnjaci su, posredstvom najrazličitijih studija, ustanovili da je ovaj napitak veoma zdrav, pod uslovom da ne preterujete sa brojem ispijenih šoljica.
* U brošuri jedne nemačke zdravstvene organizacije objavljeno je da kafa, odnosno kofein kojim ona obiluje, smanjuje opasnost od ciroze jetre, i to do 80 odsto kod osoba koje piju četiri šoljice dnevno.
* Kafa je dobra i za srce (podstiče pravilan rad), ubrzava varenje, štiti od staračkog dijabetesa, Alchajmerove bolesti.
* Ako je pijete umereno, a to podrazumeva najviše tri šoljice dnevno, kafa štiti moždane ćelije, smanjuje rizik od demencije i Parkinsonove bolesti.
* Ovaj napitak, mnogima omiljen, odličan je za koncentraciju, pa se studentima preporučuje da pre ispita popiju šoljicu kafe.
* Istraživanja su pokazala da kafom možete da otklonite glavobolju ili barem da je ublažite. Popijte jaku kafu i očekujte da bol umine.
* Stručnjaci su dokazali da kafa čini da budemo izdržljiviji, ali i da sportisti postižu bolje rezultate.
* Kako je bogata antioksidansima, kafa štiti organizam, a studije su potvrdile i da usporava proces starenja. Osim toga, uz nju možete da održavate vitku liniju, jer ubrzava metabolizam koji smanjuje rizik od dijabetesa i gojaznosti.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου