- Da bi se raspravljalo o pitanju gradske opštine Petrovaradin, neophodno je da izmenimo Statut Novog Sada - iističe gradonačelnik Vučević. - U okviru koalicionog sporazuma, dotakli smo se i izmena statuta grada, odnosno, njegovo usklađivnje sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, tako da se će se ovo pitanje sigurno naći na redu.
Predsednik Skupštine grada Sević, takođe, ističe kako je za rešavanje ovog pitanja potrebna izmena Statuta grada.

POTREBNA JAVNA RASPRAVASMATRAM da bi sa ovakvim pitanjima, kao što je formiranje gradskih opština, ne samo Petrovaradin, već možda i još neke, trebalo da se primeni najširi mogući pristup - kaže Božidar Protić, šef Odborničke grupe DS u Skupštini Novog Sada.
- Trebalo bi da se o tome otvori prava javna rasprava, da se izjasne zborovi građana, a takođe i finansijski, ali i svi ostali stručnjaci. Ovom pitanju, naime, potreban je zaista multidisciplinaran pristup. Tek kada se ono osvetli na taj način, trebalo bi da dođe pred odbornike Skupštine Novog Sada.
- Sama inicijativa za vraćanje nadležnosti stigla je na pravo mesto, u Gradsku kuću - kaže Sević. - Skupštinske službe i organi, a i sama Skupština, naime, izjašnjavaju se o dokumentima koji su prošli kroz Gradsko veće, tako da bi to trebalo da se uradi i sa ovom inicijativom.
Sević napominje da Novi Sad, svakako, treba da ima efikasnu gradsku vlast, i da njeno organizovanje svakako mora da dođe na dnevni red.
- Osnivanje opštine, međutim, ne znači automatski i efikasniju vlast - kaže Sević. - Moglo bi da se dogodi da rad ovakve opštine samo poveća broj zaposlenih u upravi, bez pravog efekta, i da na kraju, samo poveća troškove rada uprave. I dalje bi, naime, za sve odluke, bilo nadležno Gradsko veće i Skupština grada. Mnoge stvari, međutim, mi, kao lokalna samouprava, ne možemo da rešimo. Pitanje izdavanja dokumenata, na primer, u nadležnosti je Ministarstva unutrašnjih poslova.
Glavni razlog za pokretanje ove inicijative, kako objašnjava Mira Mirković, iz Udruženja građana “Centar Petrovaradin”, koje je prikupilo potpise za ovu peticiju, jeste to, što građani Petrovaradina za mnoge stvari moraju u Novi Sad.
- Od septembra čak i po lična dokumenta moraju preko Dunava, jer je prestao da radi šalter u našoj policijskoj stanici - kaže Mirkovićeva. - I mnoge osnovne zdravstvene usluge više ne možemo da dobijemo u domu zdravlja kod nas, i to nas opet upućuje na Novi Sad. Interesantno je da naša opština radi samo kad treba da se uzmu porezi. Za sve ostalo - opštine nema. Nadamo se da će ova naša peticija biti prihvaćena, jer bi to olakšalo život stanovnicima ne samo Petrovaradina, već i Bukovca, Starih i Novih Ledinaca i Sremske Kamenice...