Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Качавенда обуставио градњу цркве код Будака

reg Crkva U DUGOM POLJU Качавенда обуставио градњу цркве код Будака
Црква у Дугом Пољу (Фото: Новости)
Сребреница – Епископ зворничко-тузлански Василије Качавенда одлучио је да до проналажења компромиса, буде обустављена градња цркве у Дугом Пољу код Будака у сребреничком крају, сазнају “Новости” из кругова блиских тој епископији Српске православне цркве.
Претходно је високи представник у БиХ, Валентин Инцко, затражио од Православне цркве да обустави градњу те богомоље. Он је затражио од црквених власти да делују, како је рекао проактивно и заложе се код надлежних органа да се црква измести даље како од недавно ексхумиране масовне гробнице тако и од гробља у Поточарима, а ближе православној заједници у Дугом Пољу.
Из Епархије зворничко-тузланске подсећају да је локацију за цркву дао један верник и да је својевремено епископ Качавенда забранио радове док не стигну одговарајуће дозволе и сагласности надлежних државних органа. Када су, међутим, стигле свепотребне дозволе за градњу те богомоље у сребреничком крају радови су настављени.
„У епархији Зворничко-тузланској оцењују да локација у Будаку није непримерена јер је брдо раздваја од оних локација на које указује заговорници обустављања градње“, истичу наши саговорници блиски Епархији зворничко-тузланској.“Упркос томе, епископ је одлучио да заустави градњу после подизања најновије тензије док се компромисом не пронађе ваљано најбоље решење које ће елиминисати евентуалне негативне последице свих страна.“
Чим је настављена изградње цркве у Дугом Пољу, начелник општине Сребреница Чамил Дураковић, непримереним изјавама плашио је јавност могућим инцидентима јер, како је рекао, неће бити у могућности да контролише критичну масу током обележавања 11. јула – истичу српски представници из Сребренице.
„Дураковић по ко зна који пут скрива стварне намере, а то је противљење изградњи правосланих објеката и разбијање идеје о суживоту. Изјаве о небезбедности нису примерене – истичу представници из Коалиције “За Републику Српску”.“
Градња цркве настављена је у складу са решењем Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, али Бошњаци оспоравају локацију јер се “налази у близини Меморијалног центра Поточари”.
Представници српских политичких партија које су на прошлим изборима чиниле Коалицију за Републику Српску у Сребреници очекивали су да ће се представници амбасаде САД заинтересовати и питати зашто бошњачка власт опструише издавање дозволе за изградњу цркве у Дугом Пољу и зашто Бошњацима смета црква када сребренички Срби нису оспорили изградњу ниједног бошњачког верског објекта после рата, па и тамо где никада нису постојали“, пренео је Радомир Павловић, председника Скупштине општине Сребреница став српске стране.
Момчило Цвјетиновић, председник ОО СДС у Сребреници каже да на комеморације треба да долазе породице жртава и људи који ће достојанствено одати почаст ма на којој страни да су, а не екстремисти који ће правити проблеме.
„Онима који буду достојанствено долазили у Поточаре да обележавају страдање 11. и 12. јула неће сметати српска богомоља. Црква је потребна, због тога се и прави јер је на том подручју нема. Добијена је сва неопходна документација и људи праве храм на основу тога, па ваљда ћемо поштовати законе, а не политичку вољу неких екстремистичких бошњачких организација“, додао је Цвјетиновић.
Дупли аршини
Док високи представник у БиХ Валентин Инцко тражи да се стопира изградња цркве у Дугом Пољу, истовремено подржава иницијативу да се у Кравици, симболу српског страдања, прави спомен-обележје за Бошњаке. Он је на недавном састанку са општинским руководством у Братунцу и представником Месне заједнице Кравица пренео став бошњачких удружења да 13. јула, када се у Земљорадничкој задрузи “Ока” у Кравици обележава страдање Бошњака, постави спомен плоча.
Српска удружења још су једном разочарана дуплим аршинима.
„Сматрамо да је то чиста провокација да се у месту где су Орићевци на Божић у Кравици побили све српско живље, поставља спомен-плоча бошњачким војницима и цивилима“, каже Радојка Филиповић, из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...