Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Palić: Očekuju 60.000 gostiju za 1. maj

Organizatori prvomajske proslave na Paliću ove godine očekuju tokom prazničnih dana oko 60.000 posetilaca, za koje su priređeni bogati i raznovrsni kulturni i zabavni programi

Organizatori prvomajske proslave na Paliću ove godine očekuju tokom prazničnih šest dana oko 60.000 posetilaca, za koje su priređeni bogati i raznovrsni kulturni i zabavni programi
Direktor preduzeća "Park Palić" Goran Gabrić kaže da su gastronomske, kulturne, zabavne i sportske programe pripremile brojne organizacije i preduzeća, od kojih se izdvajaju programi Zoološkog vrta, lokalni specijaliteti po sniženim cenama u objektima preduzeća "Elit Palić", kao i luna park na 10.000 kvadratnih metara.
"Programi će trajati šest dana, a očekujemo oko 60.000 gostiju", izjavio je Gabrić.
Što se bezbednosti posetilaca i izlagača tiče, Gabrić napominje da će biti prisutni vatrogasci, obezbeđenje, komunalna policija i ambulantna vozila.
Direktor najvećeg hotelsko-ugostiteljskog preduzeća na Paliću, "Elit Palić", Josip Šušnjar kaže za Tanjug da je dve trećine smeštajnih kapaciteta u njihovim hotelima "Park" i "Jezero" popunjeno za prvomajske i vasrkšnje praznike.
"Naše goste u restoranu 'Mala gostiona' za 1. maj dočekujemo sa specijalnom ponudom. Pileći paprikaš, ovčiji perkelt i škembiće ćemo ponuditi po ceni od 450 dinara po porciji. Po istoj ceni u 'Ribljoj čardi' gosti će moći da uživaju u ribljoj čorbi i paprikašu", rekao je Šušnjar.
I dok većina Subotičana bude na Paliću, u samoj Subotici članovi Udruženja građana "Solidarnost" organizovaće performans kojim će podsetiti da je 1. maj praznik rada i međunarodni dan radničkog pokreta.
Jedan od lidera "Solidarnosti" Mikloš Nađ Olajoš podseća da je u Subotici pre 85 godina 3.000 ljudi na prvomajskom radničkom skupu, kojim je predsedavao kasniji narodni heroj Đuro Pucar - Stari, tražilo veća prava.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata u Subotici Milan Popović rekao je Tanjugu da, što se sindikata tiče, protesta neće biti, već će jedna delegacija boraviti u Beogradu na centralnom obeležavanju 1. maja.
Drugi maj tradicionalno je rezervisan za proslavu praznika rada u četvrtoj "mini Jugoslaviji", ali možda ove godine poslednji put. Naime, pošto je bio garant za kredit koji nije uredno vraćan, osnivač poslednje Jugoslavije Blaško Gabrić će možda ostati bez republika Srbije i Makedonije, jer je Findomestik banka zatražila prodaju pojedinih objekata i dela zemljišta na kojima se nalaze pomenute dve "republike".
I pored toga, proslave će biti uz pesmu i igru, sportska takmičenja, nastupe kulturno-umetničkih društava i pripremanje hrane.
Proslava je zakazana za 02. maj, a Gabrić, žaleći što grad nije prepoznao turistički potencijal "mini Jugoslavije", smatra da će ovo možda biti poslednji skup na ovom prostoru.
Gabrić kaže da nije garantovao tim zemljištem za nevraćeni kredit, a u međuvremenu je tužio banku, koja je opet imala jednu neuspešnu licitaciju pomenutog zemljišta.
Prvomajski praznici u Subotici biće obeleženi po 123. put, dok se na Paliću uranak organizuje po 30. put.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου