Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Грчки буџет по жељи кредитора


Премијер Антонис Самарас обећао да се ради о последњој рунди штедње
Протест пред Министарством финансија: „Тројка напоље” (Фото Ројтерс)
Од нашег дописника
Атина – Грчка влада представила је јуче нацрт буџета за 2013. који укључује болне мере штедње како би се прекинула деценија дефицита и изашло из шест година рецесије.
Нови буџет, скројен како би задовољио међународне кредиторе који позајмице условљавају реформама и ригорозном финансијском дисциплином, представљен је непосредно по завршетку напетих разговора министра финансија Јаниса Стурнараса и инспектора тројке кредитора.
Представници ЕУ, ММФ-а и Европске централне банке дочекани су пред зградом министарства финансија звиждуцима и повицима „тројка напоље”, али до недељног самита Еврогрупе у Бриселу морао је да се постигне договор о мерама штедње како би се обезбедило њихово изгласавање у парламенту и осигурала закаснела рата кредита од 35,5 милијарди евра.
Министар Стурнарас је нагласио да нема овлашћење да одступа од начелног договора коалиционих партнера и да тиме доводи у питање стабилност владе. Два партнера коалиције супротставила су се мерама штедње, а неколико посланика већ је најавило да ће у парламенту гласати против буџета када се средином децембра буде изјашњавало о његовој коначној верзији.
Грчка је поново тражила продужавање рокова за испуњавање својих обавеза према кредиторима и шансу да покуша да оживи привреду која је већ пету годину у рецесији.
Атина је понудила да се 10,5 милијарди евра уштеди у јавној потрошњи, кроз смањење плата и пензија а да се остатак од 2,9 милијарди реализује кроз нове порезе.
Влада се сагласила са пројектом отпуштања 15.000 државних службеника. Како је рекао премијер Антонис Самарас, који се касније јуче такође састао са представницима тројке, Грчка је учинила велике жртве да би повратила кредибилитет и да би се бар делимично извукла из кризе.
„Ми се мењамо, чинимо велике напоре али и ви морате да нам у томе помогнете, да нас подржите јер у противном суочићемо се са крајем Грчке”, поручио је премијер кредиторима у интервјуу „Њујорк тајмсу”.
Под сталним притиском демонстрација и штрајкова, Самарас је Грцима обећао да се ради о последњој рунди штедње и да више неће бити нових рупа на каишу.
Буџетске уштеде предвиђају нова смањивања зарада у јавном сектору, пензија и социјалних давања како би се у наредне две године у складу са владиним пакетом мера уштедело 11,5 милијарди евра.
Сервисирање дуга Грчке, најзадуженије чланице зоне евра, износиће ове године 1,5 процената бруто националног производа, а циљ буџета је да се оно 2013. сведе на 1,1 проценат.
Национална привреда наставиће међутим да клизи надоле шесту годину заредом а предвиђање за наредну годину каже да ће то износити између 3,8 и четири процента.
Влада је у процепу, а тројки, од чије оцене стања зависи судбина обећаних кредита, ни најмање се не жури. Грчкој прети нови талас штрајкова!
Јасмина Павловић-Стаменић
објављено: 02.10.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου