Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Sukobi na protestu oko rudnika zlata u Grčkoj

Stanovnici jednog sela na severu Grčke sukobili su se danas s policijom tokom protesta zbog planova jedne kanadske kompanije za eksploataciju rude zlata na tom području, a dva policajca su lakše povređena.

Žitelji sela Ierisosa na Halkidikiju postavili su barikade na ulazu u selo, paleći gume kako bi sprečili policiju da uđe, koja je na demonstrante ispalila suzavac.


Bivši lokalni gradonačelnik Mihalis Vlahoplusos izjavio je da je suzavac bačen i unutar sela, uključujući dvorište jedne srednje škole, čiji su učenici imali problema sa disanjem, što je policija demantovala.





Dvojica policajaca su zadobila lakše povrede od kamenica kojima su ih demonstranti gađali.


Policija je često sprovodila racije u selu tražeći dokaze u vezi sa upadom u prostorije rudarske kompanije u februaru kada su nepoznati napadači zapalili mašine, a specijalne policijske jedinice angažovane da patroliraju ulicama.


Grčka vlada smatra investiciju u rudnik zlata preko potrebnom, koja će obezbediti nova radna mesta u jeku ekonomske krize koja potresa zemlju. Lokalni aktivisti tvrde da će rudnik uništiti životnu sredinu u turistički razvijenom području i ostaviti farmere bez posla.


Iako vlada tvrdi da je uvela stroge standarde kada je reč o zaštiti životne sredine u pogledu projekta eksploatacije, on je podstakao političke razmirice.


- Policijski posao je trebalo da bude obavljen na drugačiji način. Ali, cilj ovih akcija je da se zastraši lokalno stanovništvo koje demonstrira protiv uništavanja životne sredine u svom regionu - rekao je u obraćanju parlamentu poslanik levičarske partije Siriza Evangelos Apostolu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βελιγράδι: «Πύργος Τραμπ» στα ερείπια;

  Ο γαμπρός του Τραμπ θέλει να κάνει διαμερίσματα το πρώην αρχηγείο του γιουγκοσλαβικού στρατού που ισοπέδωσε ο Κλίντον το 1999: Σφοδρές αντ...