Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

DOLAZI TOPLOTNI TALAS! Idućih dana junske temperature, preko 20 stepeni

ljetne baste sarajevoSvakodnevnim kišama i niskim temperaturama je odzvonilo i tokom ovog vikenda, kao i većeg dijela naredne sedmice očekuju nas sunčani dani i toplo vrijeme, pokazuju podaci bh. meteorologa. Prema njihovim najavama, u tom periodu živa će na termometrima dostizati vrijednosti kakve se češće bilježe u junu, nego u aprilu.
Najavljuju da nas u narednim danima konačno očekuje vrijeme kakvo je s nestrpljenjem čekala većina građana u BiH, a koji su dosad “trpjeli” hladno vrijeme i obilne padavine, odnosno vrijeme koje je više ličilo na jesenje nego proljećno.
“Temperature će tokom većeg dijela sedmice ispred nas biti oko 20 stepeni, uz po koji stepen više”, kazao je Draško Rudan, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS. Sličnu prognozu donosi i Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH, koji naglašava da u naše krajeve stiže topla i suva vazdušna masa. Slikovito je to opisao riječima da priroda uvijek vrati svoje dugove, tako da nakon prve dekade aprila, koje je je obilježilo hladno vrijeme, stižu znatno više temperature.
A da ljepše vrijeme sa sobom donosi i olakšanje kod ljudi, pokazuju i biometeorološke prognoze, prema kojima će već u subotu doći do poboljšanja i tih prilika. Međutim, u nedjelju će se opšta slika dodatno poboljšati i biometeorološke prilike u cijeloj zemlji će biti povoljne. Naime, više sunca će pozitivno djelovati na raspoloženje većine populacije, a hronični bolesnici i meteoropati neće imati jačih tegoba. Isto tako, i evropski meteorolozi najavljuju da krajem ove i početkom naredne sedmice stiže talas toplote, koji će donijeti temperaturu uobičajenu za početak juna. Naime, nad Atlantikom će se tokom vikenda nalaziti dubok ciklon, na čijoj će prednjoj strani sa južnim vjetrovima najprije zapadnu Evropu preplaviti topli vazduh, pa će temperatura biti od šest do deset stepeni viša od prosječne za sredinu aprila.
(Doznajemo.com/Nezavisne)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου