Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012


ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΟΡΑΣΑΤΣ Εκτύπωση
19/02/2012   
 Οκτώ χρόνια πριν, με την ευκαιρία της 200ης επέτειου της Πρώτης σερβικής εξέγερσης, εγκαινιάστηκε το Μουσείο στον τόπο Orasac, έκθεση του Ιστορικού Μουσείου της Σερβίας, η οποία δείχνει αυτό το μεγάλο γεγονός στην εθνική ιστορία. Φωτογραφίες, έγγραφα, διάφορα αντικείμενα, σύμφωνα με το είδος τους μαρτυρούν την κατάσταση στη χώρα πριν από την εξέγερση, συγκέντρωση στο Orasac, εκλογή του Καραγεωργίου Πέτροβιτς να οδηγήσει τους αντάρτες, τις μεγάλες μάχες, στρατιωτική οργάνωση, αλλά και τις αρχές της Σερβίας από το 1804-1813, εκπαίδευση  της Σερβίας κατά την περίοδο της εξέγερσης, καθώς και τη στρατιωτική κατάρρευση της εξέγερσης το 1813. Για το θέμα γράφει η δημοσιογράφος Jelena Gligoric.

«Πέντε αιώνες της τουρκοκρατίας στη Σερβία, τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα, γίνεται πιο δύσκολο από ποτέ, και η ιδέα της εξέγερσης γίνεται όλο και πιο έντονη» - λέει για το Ραδιοσταθμό μας ο Ιβάν Ράντσιτς, επιμελητής του Μουσείου στο Όρασατς.

«Στη χαράδρα του Μαρίτσεβιτς, στις 2 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, και στις 15 σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο, την ημέρα της γιορτής της Υπαπαντής, το 1804, οι διακεκριμένοι Σέρβοι από το κεντρικό τμήμα της χώρας έλαβαν την απόφαση να άρουν την εξέγερση κατά των Τούρκων. Η ημέρα όταν εξελέγη ο ηγέτης των ανταρτών Καραγεώργιος Πέτροβιτς στη χαράδρα του Μαρίτσεβιτς, γιορτάζεται ως Ημέρα Κρατικής Υπόστασης της Σερβίας».

Η απόφαση για την έναρξη της εξέγερσης επιτάχυνε κοπή των Δούκων, ένα τραγικό γεγονός, όταν Τούρκοι σκότωσαν πολλούς ιερείς, πρίγκιπες και εμπόρους. Κατά τη μυστική συγκέντρωση στη χαράδρα Μαρίτσεβιτς πάνω από 200 συμμετέχοντες ομόφωνα, παρά δύο καπετάνιους και δύο κλέφτες, εκλέγεται ο Καραγεώργιος, μεταξύ των οποίων ο πιο γενναίος και ο πιο ικανός ως ηγέτης. Αποφασιστική ήταν στρατιωτική εμπειρία του στην Αυστρο-τουρκικό πόλεμο στον οποίο ένας μεγάλος αριθμός των Σέρβων εθελοντών συμμετείχε στην αυστριακή πλευρά.
 Σύμφωνα με τα λόγια του επιμελητή του Μουσείου στο Orasac, μετά την εκλογή του ηγέτη, ο ιερέας Θανασίος πρόφερε έναν όρκο, και το κείμενο του όρκου φυλάσσεται στο Μουσείο. Τους ορκίστηκε με ένα μικρό σταυρό, του οποίου η ανακούφιση βρίσκεται στη χαράδρα του Μάριτσιτς. Η ιστορία καταγράφει ότι οι αντάρτες αμέσως μετά την ορκωμοσία έκαψαν το πρώτο τουρκικό χαν που βρισκόταν στον δρόμο τους.

«Στον τόπο όπου η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε, βρίκεται σήμερα το μνημείο πάρκο, μουσείο, εκκλησία και το σχολείο μνημείο» - λέει ο Ιβάν Ράντσιτς.

Ο τόπος Όρασατς, που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι, ετησίως επισκέπτεται από πάνω από 100.000 επισκέπτες. Εκεί πρόκειται, την 15η Φεβρουαρίου να λάβει χώρα κεντρική τελετή εορτασμού της Ημέρας Κρατικής Υπόστασης της Σερβίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου