Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

LE PEN PRIZNAO DA SE SASTAJAO S RADOVANOM KARADŽIĆEM

(2) Send to friend Print Utorak, 21. Februar, 2012.| Autor: Agencija BETA

Nekadašnji lider francuskih desničara nije rekao kada se dogodio taj susret, samo je dodao da je takođe na Palama sreo tadašnju "predsednicu" bosanskih Srba Biljanu Plavšić



PARIZ - Bivši predsednik francuskog ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta Žan-Mari Le Pen priznao je da se sastao sa bivšim vođom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem u vreme kad je za njim tragao Haški tribunal.
 
Le Pen je odgovorio potvrdno kada su mu postavili to pitanje iz televizija i-Tele a u vezi sa knjigom njegovog bivšeg telohranitelja Tierija Legjea "Misija Le Pen", koja treba uskoro da izađe i u kojoj se pominje ovaj susret s Radovanom Karadžićem.
 
"Ja nisam zadužen za traganje za ratnim zločincima koje je kao takve odredilo javno mnjenje", rekao je Žan-Mari Le Pen. "Kada negde idem pokušavam da se informišem i to da se informišem na najdirektniji mogući način. Sastati se s Karadžićem bio je način da se obavestim", dodao je on.
 
Le Pen nije rekao kada se dogodio taj susret, samo je dodao da je takođe na Palama sreo tadašnju "predsednicu" bosanskih Srba Biljanu Plavšić. "Ja se sastajem sa svima. Ne plašim se ja", rekao je Le Pen.
 
Radovan Karadžić je optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti zbog svoje uloge u ratu u Bosni (1992-95). Uhapšen je u julu 2008. u Beogradu, 13 godina pošto je Haški tribunal protiv njega podigao optužnicu. Njegovo suđenje u Hagu počelo je u oktobru 2009. godine.
 
Biljana Plavšić je aprila 1992. prešla u Predsedništvo Republike Srpske, u novoformiranoj RS bila je jedan od dva potpredsednika, sve do 14. septembra 1996. kada je, pod pritiskom međunarodne zajednice, Radovan Karadžić preneo predsednička ovlašćenja na nju.
 
Na izborima te godine izabrana je za predsednicu RS, a na sledećim predsedničkim izborima 1998. pretrpela je poraz.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου