Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Da li se Srbija približava grčkom scenariju?

 


Ekonomska javnost se pita da li je moguće da se Srbija približava grčkom scenariju na koji je još pre dve godine upozoravao bivši guverner Radovan Jelašić.
beograd6
Iako je Fiskalni savet upozorio da će javni dug do 2015. dostići 60 odsto BDP, reakcije nadležnih nema, a ekonomisti tvrde da je ovaj scenario moguć i ranije.

Oglasio se jedino Dušan Nikezić, državni sekretar Ministarstva finansija, istakavši da "ne priznaje takve podatke” ovog nezavisnog tela. Iz ovog ministarstva se slažu sa računicom da je javni dug na kraju januara 2012. iznosio 14,47 milijardi evra, odnosno 43,2 odsto BDP.

Vladimir Gligorov, profesor na Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije, smatra da je procena Fiskalnog saveta optimistična. Nivo od 60 odsto, po njemu, može da se dostigne mnogo pre 2015. godine. Podseća da Međunarodni monetarni fond očekuje da javni dug bude negde oko 54 odsto BDP-a na kraju ove godine.

Miroslav Prokopijević, saradnik Centra za slobodno tržište, smatra da nije najbitnije da li je naš dug prekoračio zakonom dozvoljenu granicu, mnogo je važnije da li smo u stanju da ga vratimo.

"Vidim da se ovde igra neka vrsta društvene igre da li su državna zaduživanja iznad ili ispod 45 odsto. A mi smo na pragu grčkog scenarija. Bojim se da ćemo preduzeti nešto tek kad bankrotiramo, a naši problemi će se zaoštriti mnogo pre 2015. godine", kaže Prokopijević.

Mihajlo Crnobrnja, profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), iskreno priznaje da je zabrinut zbog analize Fiskalnog saveta.

"S obzirom na to da su izbori za tri meseca verujem da aktuelnoj vlasti neće pasti na pamet da pogorša sopstvenu političku poziciju zarad poboljšanja ekonomske situacije", kaže profesor Crnobrnja.

Ko god da posle izbora sedne u fotelju ministra finansija biće u nezavidnoj poziciji, dodaje. Verovatno će porez na dodatu vrednost morati da se poveća, skočiće i akcize na benzin, duvan i alkoholna pića, procenjuje Crnobrnja

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου