Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

За 400.000 грађана ваучери за струју

Према првим подацима право на олакшице у плаћању месечних рачуна за електричну енергију имаће више од 400.000 социјално најугроженијих у Србији

Очитавање струјомера (Фото Д. Јевремовић)

Најсиромашнији грађани Србије – пензионери са примањима која не прелазе 12.898 динара, породице које користе новчану социјалну помоћ и дечји додатак до одређеног лимита, али и социјално угрожени којима је захтев за помоћ одбијена из неког разлога, а којима на овај начин треба помоћи, наћи ће се у социјалној карти енергетски угрожених потрошача, који ће имати повластице у плаћању струје од јануара 2013. године, потврдила је јуче Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.
Упитана да ли су то заправо праве социјалне, Јанковић каже, да је овде реч о карти енергетски угрожених потрошача, а не класичној социјалној карти.
– Очекујемо да ћемо се ускоро састати са надлежнима у Министарству енергетике, будући да је формирана радна група која ради на изради ових карата, како бисмо се договорили за даље кораке, каже Јанковићева и додаје да иако коначна листа и број домаћинстава које ће имати бенефиције још нису утврђени, познати су критеријуми по којима ће се вршити избор за енергетски угрожене потрошаче.
До сада је утврђено да се ради о 400.000 социјално угрожених који ће највероватније струју плаћати ваучером на ком ће бити наведени киловати и име и презиме носиоца домаћинства.
– Биће остављен простор и за одређен број корисника за које смо сигурни да су угрожени, али који због неинформисаности нису у систему социјалне заштите и не знају да постоји могућност да остваре неко од права и социјалну заштиту. То су угрожена сеоска старачка домаћинства, обично самачка или двочлана, објаснила је она.
Даљи број корисника бенефиције зависиће од договора с Министарством енергетике и скалом коју је Министарство рада утврдило, а у њу би требало да уђу и део корисника породица које користе дечји додатак, право на туђу негу и помоћ, пензионери са најнижим примањима, под условом да живе сами и да не остварују никакав други приход.

Осим ваучера којим би плаћали струју размишља се и о још два модела позната и у другим земљама – модел директне и индиректне новчане помоћи, с тим што се мора водити рачуна да се директно добијен новац не утроши за нешто друго.
Јанковић јуче није могла да прецизира да ли ће се цео посао завршити до Нове године, мада се све ради у том правцу.
Разлика између ове помоћи енергетски угроженим потрошачима и оне коју сада даје ЕПС се разликује утолико што ове повластице које предлажу министарства рада и енергетике не постављају никакве услове.
До сада је добијање права на попусте при подмиривању рачуна било условљено редовним плаћањем или потрошњом до 500 киловата месечно. У Србији иначе, чак 1,8 милиона потрошача остварује право на повластице при плаћању електричне енергије.
Највише је оних који до предвиђеног датума плате рачуне и аутоматски смање своје трошкове за пет одсто. Попуст од 15 одсто могла су да користе домаћинства која троше до 500 киловата.

Јасна Петровић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου