Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Птице страдају због људског немара и сујеверја

Надлежни из Завода за заштиту природе упорно понављају да су грабљивице важан део екосистема, али су предрасуде да су оне пуке летеће штеточине још дубоко укорењене

(Фото А. Васиљевић)

Само неколико недеља после рањавања ретког примерка орла крсташа, у земунском викенд-насељу „Црвенка” због непажње суграђана угинуле су четири птице из реда заштићених врста. У мрежу, високу један и дугачку десет метара, заплеле су се две шумске сове (strix aluco), велика сеница (parus major) и зеба (fringila coelebs). Како је надлежнима из Завода за заштиту природе изјавио власник сојенице који је мрежу разапео, то је учинио у намери да огради импровизовани спортски терен.
– Очигледно, није био свестан да ће на овај начин угрозити птице. Обећао је да ће мрежу уклонити, а ми ћемо проверити да ли је то заиста и учинио – каже Горан Секулић, орнитолог Завода за заштиту природе
Угинула врста сове је више везана за шумска подручја, док су настрадала зеба и велика сеница примерци врсте која обитава у урбаним и полуурбаним срединама. Секулић истиче да птице у Србији обично страдају због непажње људи, али нису ретки ни случајеви убијања или намерног повређивања.
– Сове су честа мета прогона и убијања, а мотив је распрострањено празноверје да ове птице злослуте некакву несрећу. То се најчешће дешава у периоду њиховог гнеждења, у пролеће и лето. Тада су сове веома бучне, што неким људима смета и плаши их – објашњава Секулић.
Недавно су у Земуну у дворишту једне школе људи гађали и протеривали јато малих ушара, иако нису угрожавале никога, а у овом периоду године нису ни гласне.
– Узрок таквог понашања је незнање о значају које ове птице имају за околину. То се нарочито односи на грабљивице које се хране глодарима и представљају битан део екосистема – објашњава Секулић и истиче да закон прописује казне за убијање заштићених врста птица, али такво кривично дело ретко има судски епилог.
– Трудимо се да у свакој прилици становништво, а нарочито младе, упутимо у значај заштите птица. На томе радимо и са ловачким удружењима. Савесних ловаца и људи који сарађују са нама има, али и ови последњи случајеви показују да је пред нама још велики посао, а планирамо да и кроз медије појачамо кампању – закључује орнитолог Горан Секулић.
----------------------------------------------
Оперисан рањени орао крсташ
Орао крсташ кога је рањеног нашао Срђан Крстић у атару села Прогар, оперисан је пре неколико дана. После операције орлић је због лошег времена смештен у затворен простор и почео је да једе.
– Следеће недеље орао крсташ би требало да буде пребачен у Зоолошки врт на Палићу. Тамо ће бити смештен у кавез – најавио је др Саша Маринковић са Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић”.

Д. Алексић

објављено: 14.12.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου