Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Почео шести Ракија фест у Београду

(Фото Танјуг)

БЕОГРАД – Шести међународни сајам „Ракија фест”, отворен је данас у београдском Белекспо центру уз учешће око 40 произвођача из Србије и региона, који се представјају са више десетина ракија.
Како је истакнуто на отварање, фестивал окупља најбоље произвођаче природних воћних ракија и циљ му је да је представи као српски бренд, и промовише као висококвалитетно пиће и унапреди културу послуживања овог пића.
Током два дана фестивала, поред едукативног дела са бројним стручним радионицама, биће организоване наградне игре за посетиоце, музички програм и бесплатна дегустација различитих врста ракија, а огранизован долазак су најавили туристи из Мађарске, Словеније, Бугарске и Македоније.
Директор фестивала Бранко Нешић истакао је да се ове године манифестација одржава у најтежем времену за произвођаче ракија, на крају веома тешке пословне године. „Успех је што се манифестација упоште одржава, упркос финансијским препрекама”, казао је он.
Нешић је најавио да ће се на овогодишњем фестивалу одржати јавна расправа о новом Закону о ракији на којој ће произвођачи тог пића и представници Министарства пољопривреде расправљати о последицама његове примене и побољшању статуса малих дестилерија.
Помоћник министра пољопривреде Милош Миловановић подсетио је на повећање аграрног буџета за 2013. на 4,5 одсто укупног буџета и позвао је све произвођаце ракија да конкуришу за већа средства намењена подстицању воћарства, као и производњи ракије.
Он је похвалио организаторе фестивала и оценио да је „тешко сваке године улагати у препознатљивост производа попут ракије за који мислимо да може бити српски бренд”.
На фестивалу су у понуди ракије од шљиве, дуње, кајсије, крушке, трешње, вишње, малине, јабуке, јагода, боровница, дрењина, али и лозова ракија и разне врсте ракија са додацима трава.
Посетиоци ће моћи да пробају и ракију од банане, која се производи на Златару, а боца од пола литра се продаје за 2.600 динара.
Љубитељи тог пића моћиће да пробају и ликере од ракије и меда са укусом малине, вишње и купине, ликере од сувих шљива, као и пралине и чоколаде пуњене филом на бази ракије.
У зависности од паковања и произвођача цене су од око 800 динара до 4.000 динара по боци, а има и ексклузивних ручно рађених и осликаних паковања ракије по цени већој од 1.000 евра.
Манифестацију, које организује Ракија бар (Ракиа бар) подржали су Министарство пољопривреде, Привредна комора Србије и Туристичка организација Београда.
Цена карте за посетиоце фестивала је 500 динара, цена чашице за дегустацију је 100 динара, а дегустација је бесплатна. Белекспо центар је отворен за посетиоце фестивала од 11.00 до 20.00 сати.

Бета

објављено: 15.12.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου