Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Како се запослити после факултета

Трећина укупно незапослених у Србији има између 15 и 30 година. Скоро половина нације тог узраста нема сопствене приходе, а број младих без посла драстично расте из дана у дан, показују подаци Републичког завода за статистику. Више од 20 хиљада дипломираних студената је без посла, а око 30.000 је одустало од трагања. Посао тражи први пут њих 269.951, кажу у Националној служби за запошљавање у Београду. Међу незапосленима огроман је број оних који немају никакавог искуства у раду.

Nacionalna-slu_ba-za-zapo_ljavanjeЈедан од главних узрока за овакву ситуацију јесте неадекватан образовни систем, односно школовање кадрова који не одговарају тржишту рада. Студирање траје дуго, захтева одрицање, а посла нема. У Србији је просек студирања око осам година, што је знатно више него у Евопској унији где се студентима се не допушта да предвиђени рок студија траје више од годину дана. Факултети су углавном оријентисани на пружање чисто теоријског знања, које није од користи потенцијалним послодавцима, уколико није саставни део практичних вештина.
Све чешће долази до преквалификација, надограђивања знања и вештина, све је чешћа усмереност на практично усавршавање, јер одабир школе, између осталог, треба да зависи од тога да ли ће омогућити запослење и профитабилну каријеру. Најтраженија занимања у Србији су из области информационих технологија, електротехнике, економије, а све мањи број свршених средњошколаца се одлучује за упис на такве факултете. У Београду се на конкурсима за посао најчешће траже програмери, администратори мреже, ИТ менаџери. Они који су већ завршили факултете, накнадно се одлучују за нова знања. На ITAcademy из Београда 47% од укупног броја полазника већ има диплому факултета, а додатно школовање на смеровима као што су програмирање, ИТ пословање, дизајн, администрација и сл, мотивисано је жељом додатном зарадом. Развојем платформи за учење на даљину, људи у Србији све чешће студирају на два места или истовремено раде и студирају.
Заврши школу и наћи ћеш посао. Да ли? Ово прастаро правило треба преформулисати у: Заврши праву школу и наћи ћеш посао. Најпожељнији избор су оне школе које пружају практично оспособљавање.
У Србији још не постоји стратегија која повезује образовање и тржиште рада. Међутим, оно што је извесно је да посла има за ИТ стручњаке, а они су тражени и добро плаћени, и биће и у годинама које долазе

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου