Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Prognoza Svetske banke: Privredni rast Srbije od 2 % u 2013.

BEOGRAD - Srbija će u ovoj godini, prema projekcijama Svetske banke (SB), zabeležiti pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2 %, što je najgori rezultat u regionu jugoistočne Evrope, dok se u narednoj godini očekuje rast od dva odsto, saopštili su danas predstavnici te međunarodne finansijske institucije.
svetska-banka
U narednoj godini rast će biti ostvaren, uglavnom zahvaljujući ubrzanju izvoza Fiata i njegovih dobavljača, kao i poljoprivredne proizvodnje, naveli su analitičari SB ocenjujući da će u 2013. godini u Srbiji biti ostvaren i manji neto rast zaposlenosti, zahvaljujući rastu privatnog sektora.
Kako je istaknuto, pad BDP-a u 2012. u Srbiji uzrokovan je brojnim nepovoljnim okolnostima - ledenim talasom početkom godine, sušom tokom leta koja je smanjila poljoprivrednu proizvodnju za više od petine, kao i činjenicom da se radilo o predizbornoj godini.
Zbog toga je moguće da rast u narednoj godini bude i veći od dva odsto jer je ova godina obilovala vanrednim okolnostima, naveli su u SB.
Vodeći ekonomista SB Željko Bogetić istakao je, predstavljajući redovni ekonomski izveštaj za jugoistočnu Evropu, da bi zemlje regiona pri formulisanju svojih ekonomskih politika morale, pre svega, da se posvete smanjenju budžetskih deficita, javnog duga i docnji u javnom sektoru.
Neophodno je, takođe, ubrzavanje strukturnih reformi radi otvaranja novih radnih mesta, a to podrazumeva poboljšanje investicione klime, reformu tržišta rada i jačanje socijalne zaštite, rekao je Bogetić.
Prema njegovim rečima, potrebno je i da zemlje jugoistočne Evrope finansiraju svoje investicije iz izvora kojima se neće stvarati dodatni dugovi, kao što su strane direktne investicije, koncesije i javno-privatna partnerstva.
Zemlje regiona su male, otvorene ekonomije pod velikim uticajem kretanja u evrozoni, koja je sada u recesiji što ima negativan uticaj i na jugoistočnu Evropu, naveo je Bogetić i dodao da se uticaj ostvaruje putem kanala trgovine, priliva doznaka i stranih direktnih investicija.
Bogetić je naglasio da je u 2012. godini region zahvatio drugi talas recesije, posle dve godine ekonomskog rasta, pre svega zbog negativnih kretanja u industriji i poljoprivredi, a Srbija će zabeležiti najveći pad BDP-a od dva odsto.
Sa drugim talasom recesije nastavlja da raste nezaposlenost u zemljama regiona, a u Srbiji i Bosni i Hercegovini mnogo je veća u 2012. nego što je bila u 2008. godini, pri čemu je u Srbiji stopa nezaposlenosti skočila za 11 procentnih poena, što je gubitak radnih mesta bez presedana, navedeno je u izveštaju SB.
U Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori javni dug je previsok, zbog čega će te zemlje morati da ulože posebne napore kako bi izvršile fiskalnu konsolidaciju i zadržale poverenje kreditora, dodaje se.
Prema rečima Bogetića, te zemlje morale bi da snize javni dug na održivi nivo između 30 i 40 odsto BDP-a.
Što se tiče stanja u finansijskom sektoru, on je naveo da ranjivost zemalja regiona potiče od visokog nivoa problematičnih kredita (NPL).
Bogetić je napomenuo i da postoji značajan rizik od novog udara cena hrane, a već visoke cene tih proizvoda dostigle su rekordne nivoe u 2012. godini najvećim delom zbog suše zbog čega su najugroženija siromašna domaćinstva

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου