Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Rok plaćanja u Srbiji do 60 dana, kazna za neizvršavanje obaveza do 150.000 dinara

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je u subotu Zakon o rokovima za izmirenje novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama kojim se rok plaćanja za privatni sektor ograničava na 60 dana, a za državu na 45 dana.
banka-salter1
Zakon koji će početi da se primenjuje 31. marta 2013. godine, uvodi zatezne kamate, prekršajne kazne i kontrolu za odgovorna lica koja ne plaćaju.
Javna preduzeća, lokalne samouprave i republički organi imaće obavezu da trezoru dostave izveštaj o preuzetim obavezama i ukoliko ih ne plate u roku biće obustavljena sva druga plaćanja dok ne izmire to dugovanje.
Kazne za odgovorne - ministre, predsednike opština, državne sekretare, biće od 5.000 do 150.000 dinara.
Skupština je usvojila i Zakon o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga koji predvidja takozvanu poresku amnestiju jer je utvrdjeno da će onima koji izmire glavnicu duga biti otpisane kamate a preduzeća koja ne mogu da isplate ceo dug ali redovno počnu da plaćaju poreske obaveze imaće takodje mogućnost da im se otpišu kamate.
Velike kompanije koje u roku od godinu dana budu svakog meseca izmirivale svoje obaveze, mala i srednja preduzeća u roku od dve godine, imaće mogućnost da im se otpiše zatezna kamata, a da glavnicu duga otplate na 24 rate.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου