Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Zima okovala Srbiju: Vanredno stanje od četvrtka?

 
Vanredna situacija prouzrokovana nezapamćenim niskim temperaturama i snežnim padavinama mogla bi od četvrtka da se proširi na teritoriju cele Srbije! Meteorolozi od četvrtka najavljuju nove i obilne snežne padavine, a temperatura će se kretati oko minus deset.
Vetar i sneg u kombinaciji "ubiće" Srbiju više nego temperature od -20 stepeni
 

- S minimalnim temperaturama ispod minus dvadeset biće gotovo, zato što nam nailazi oblačno vreme. Ali, nadolazeća oblačnost će nam doneti mnogo padavina s konstantnim temperaturama oko minus deset stepeni. Od četvrtka nas očekuje mnogo novog snega i snežnih nanosa na teritoriji cele Srbije. Biće još gore nego što je bilo, posebno u jugozapadnim krajevima naše zemlje, gde će novi snežni nanosi formirati sloj do dva metara visine. U Podunavlju i ponegde na planinama se očekuje jak jugoistočni vetar s najjačim udarima, koji će biti i do 20 metara u sekundi - rekao je za “Alo!“ meteorolog Branko Sparavalo iz “Meteosa“.
 

Osnovci bez grejanja na minus 20

Učenicima tri gradske škole u Čačku časovi su skraćeni, a nastava se održava u hladnim učionicama. U vreme kada je u utorak počinjao prvi čas u prvoj smeni, u Čačku je izmereno minus 20 stepeni. Očekuje se da se situacija normalizuje u toku današnjeg dana.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je istakao da će novi sneg, koji se najavljuje, samo otežati situaciju.


- Trenutni prioritet su evakuacije bolesnih ljudi iz svih ugroženih krajeva. Juče smo morali da koristimo i helikopter pri evakuaciji jedne bolesne osobe. Mislim da će nove padavine samo pogoršati stvar. Verovatno će se pojaviti i problem s nestašicom nafte, koja je potrebna za mašine koje raščišćavaju teren od snega - naveo je Marić za “Alo!“ i poručio da se građani za pomoć mogu javljati opštinskim štabovima za vanredne situacije ili najbližoj vatrogasnoj spasilačkoj jedinci na broj 93.

U 14 opština već je na snazi vanredno stanje, a stotine sela su takoreći odsečena od sveta, mnoge škole ne rade, a najugroženija su staračka domaćinstva po obroncima naših planina. Još uvek nije poznato da li će u Srbiji, ako se ovakvo stanje nastavi, biti proglašen stepen katastrofe.
 

Minus zaledio naftu?!

Sedam autobusa “Autoprevoza“ u Gornjem Milanovcu u utorak nije radilo zbog zaleđene nafte u dovodnim cevima motora, zbog čega đaci i radnici nisu stigli na posao. Otpravnik Milutin Gačić je izjavio ovim povodom da je u ovom gradu u utorak ujutro izmerena temperatura od minus 21 stepen, a autobusi nisu mogli da se pokrenu u Kamenici ispod Maljena i Pranjanima na padinama Suvobora, zatim u rudničkom selu Dragolj i u gružanskom kraju.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου