Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Сомболед: Не увозимо спорно млеко из Хрватске



БЕОГРАД –Компанија „Сомболед” саопштила је данас да из Хрватске не увози млеко за које се сумња да поседује повећану концентрацију афлатоксина М1, као и да је „Дукат д.д.„ обуставила откуп млека са свих фарми музних крава гђе је утврђена повећана концентрација спорних супстанци.
Како се наводи у саопштењу, „Сомболед” у Србију не увози спорне производе из Хрватске, као и да трајно млеко с 2,8 одсто млечне масти од пола литре и „Лагано јутро” с 2,8 одсто млечне масти од литар нису присутни на српском тржишту.
Та компанија поручила је да не постоји никаква опасност за потрошаче.
„Сомболед много улаже у квалитет сировине и готовог производа, стога српски потрошачи могу бити сигурни у квалитет и здравствену исправност 'Дукат' производа”, наводи се у саопштењу.
Како се додаје, та компаније је у Хрватској повукла са тржишта све производе код којих је утврђена сумња на повећану количину микотоксина.
„Извор спорних супстанци су сточна храна коришћена на фармама музних крава. 'Дукат д.д.' обуставља откуп млека са свих фарми музних крава гђе је утврђена повећана концентрација спорних супстанци”, наведено је у саопштењу.
----------------------------------------------------------
Министарство: Спорно млеко је хрватско, не из увоза
ЗАГРЕБ –Министарство пољопривреде Хрватске одбацило је данас нагађања да је млеко, које је повучено због сумње на повећану концентрацију канцерогеног афлатоксина М1, из увоза и поручило да нема места за панику.
Помоћница министра пољопривреде Мирјана Матаушић-Пишл рекла је новинарима да су и млеко и кукуруз којим је храњена стока био домаћи, чиме је одбацила нагађања појединих удружења пољопривредника да је за све криво увозно млеко.
Она је објаснила да је управо сточна храна и главни узрок појаве афлатоксина.
Из Министарства су поручили да нема места за панику, јер би требало конзумирати велике количине производа да би те концентрације имале било какав учинак на људски организам. Узорци спорног млека послати су на додатну анализу у Беч.
Хрватски медији нагађају да је са тржишта повучено хиљаде литара млека, али у Министарству не располажу тачним подацима.
Хрватско Министарство пољопривреде одлучило да са тржиста повуче поједина паковања трајног млека произвођача Дуката и Виндије због сумње на повећану концентрацију канцерогеног афлатоксина М1.
Уз спорно млеко, Министарство пољоприведе саопштило је да је због утврђених повишених концентрација хистамина наредило увознику „Конзуму” да с хрватског тржишта повуче и опозове производе „РИАЛ - туна комади у саламури”, у конзервама од 160 грама, пореклом с Тајланда, и роком употребе до октобра 2015.

Aгенције

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου