Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Дорћол ће красити још два трга и парк

Нови изглед добиће Сквер Мире Траиловић и платои код кафане „Стара Херцеговина” и ОШ „Михаило Петровић Алас”

Простор уз школу „Михаило Петровић Алас”, пише у расписук онкурса, третираће се као локални градски трг

Три јавна градска простора у Старом граду – Сквер Мире Траиловић, као и платои код кафане „Стара Херцеговина” и ОШ „Михаило Петровић Алас”, биће преуређени у паркoве и тргове са градским мобилијаром и осветљењем. Како ће те три локације изгледати, знаће се крајем априла, када буду објављени резултати урбанистичко-архитектонског конкурса који је расписала општина. Обнова би требало да буде завршена до краја године, каже Коста Андрић, члан општинског већа Старог града.
– Наша жеља је била да у уређење важних јавних локација укључимо струку али и суграђане који користе те просторе. На тај начин добићемо прегршт идеја, од којих ће најбоље бити материјализоване – каже Андрић.
Сквер код кафане „Стара Херцеговина” на углу улица Венизелосове и Војводе Добрњца заузима површину од 0,176 хектара и замишљен је као простор за предах и одмор.
– Високо листопадно зеленило које већ постоји на тој локацији остаће. Планирана је изградња пешачких стаза и поплочавање платоа, као и постављање фонтане, скулптура и споменика – наведено је у пројектном задатку конкурса.
Сквер Мире Траиловић простире се на око 0,12 хектара и после уређивања постаће градски трг. Када буде завршена реконструкција Бајлонијеве пијаце, та два простора требало би да чине функционалну целину.
– Сквер ће бити уређен тако да може да функционише и као отворена сцена за извођење ликовно-сценских и музичких програма. Они не морају да буду везани за активности Битеф Театра. Простор сквера пожељно је озеленети и опремити жардинијерима за ниско зеленило и декоративне траве. Могуће је дати и предлог за обележавање простора знаком који упућује на дело Мире Траиловић и њен допринос култури – задаци су на које предлоге треба да понуде архитекте.
У малу зелену пјацету биће претворен сквер на углу улица Краља Петра и Господар Јованове, на месту где је годинама била роштиљџиница „Локи”. Тај простор уз ОШ „Михаило Петровић Алас”, пише у распису конкурса, третираће се као локални градски трг и предност ће бити дата програмима који су окренути потребама ђака и деце из тог краја.
----------------------------------------------
Рок за идејна решења – 2. април
До 2. априла у 15 сати учесници конкурса треба да предају радове у просторијама Друштва архитеката Београда, у Улици Кнеза Милоша 7/III. Радови послати поштом морају стићи на ту адресу најкасније до 2. априла 2013. године до 15.00 часова. У року од 15 дана од дана предаје радова жири ће их прегледати и објавити резултате конкурса.
----------------------------------------------
За најбоље 720.000 динара
Наградни фонд у износу од 240.000,00 динара за сваку локацију расподелиће се на следећи начин: прве награде су вредне по 100.000. Другопласирани ће добити по 80.000 а за треће награде биће издвојено по 60.000 динара.

Д. Мучибабић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου