Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Метеорска киша оставила пустош

Узнемирени неочекиваним догађајем грађани се јављају како би добили објашњење и прогнозе, али нема разлога за панику

Метеорски бљесак над Чељабинском (Фото Бета)

Москва – После експлозије метеора изнад Урала, расте број повређених грађана и још већи је број оних који су узнемирени овом неочекиваним догађајем потражили објашњење од стручних служби.
Према последњим подацима више од хиљаду људи је повређено када је киша распаднутог метеора пала у овај део Русије. Већина их је задобила повреде од разбијених стакала на прозорима, попуцалих услед јачине звучног таласа.
Према подацима руског Министарства за ванредне ситуације, делови метеора изгорели су у доњим деловима атмосфере пре његове фрагментације, а део је пао у ретко насељене области Урала.
Руске агенције такође преносе саопштење Руске академије наука.
Метеор је, израчунали су научници, био тежак десет тона и распао се на висини између 30 и 50 километара. Делови распаднутог тела пали су на више места у области Урала, а на обали језера Чебаркуљ пронађен је кратер пречника шест метара.
Министарство за ванредне ситуације је саопштило да је у приправности око 20 хиљада људи док је Владимир Путин затражио да се пружи сва помоћ угроженом становништву.
Највише су од „метеорске кише” страдали Чељабинск и Копејск, као и неколико села, и штета се процењује на више од 400 милиона рубаља (приближно 13,3 милиона долара). Али потпунија слика о броју оштећених кућа , школа, вртића и других објеката тек треба да се установи.
Изгледа да су на ову врсту кише најосетљивији прозори, па ће у наредном периоду бити поново застакљено око три стотине стамбених зграда. Само за Чељабинск мораће да се транспортује око сто хиљада квадратних метара стакла, док је за целу област потребна двоструко већа стаклена површина

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...